KOMESAR ZA PROŠIRENJE VARHEJI: Radićemo na tome da se ubrza evropski put Srbije i regiona
Foto: EPA

POZITIVAN SIGNAL

KOMESAR ZA PROŠIRENJE VARHEJI: Radićemo na tome da se ubrza evropski put Srbije i regiona

Politika -

Komesar za proširenje Oliver Varheji kaže da je otvaranje novog poglavlja pozitivan signal kako za Srbiju tako i za zemlje Zapadnog Balkana, ali i za politiku proširenja.

''Zadovoljan sam što smo uspeli da otvorimo jedno poglavlje u pristupnim pregovorima sa Srbijom. To će pomeriti zemlju na putu ulaska u punoravno članstvo EU'', izjavio je Vraheji.

On je nakon Međuvladine konfrencije EU - Srbija naglasio da je otvaranje novog poglavlja sa Srbijom važno i za novu Komisiju koja je, kako je ocenio, potpuno posvećana EU perspektivi celog Zapadnog Balkana.

''Moj lični prioritet će biti rad na proširenju i pristupanja Zapadnog Balkana i nadamo se da će najmanje jedna od ovih zemlja biti spremna da se pridruži Uniji na kraju ovog mandata Komisije'', kazao je Varheji.

Komesar za proširenje je ocenio da otvarnje poglavlja 4 pokazuje da ima napretka u reformama u Srbiji.

''Videli smo da je Srbija napravila značajan napredak u oblasti slobodnog protoka kapitala, bezbednim platnim sistemima, prevenciji pranja novca i uspostavljanju uslova za zdravo poslovno okruženje'', naveo je Varheji.

On je dodao da je slobodan protok kapitala jedno od ćetiri osnovne slobode unutrašnjeg tržišta EU bez kojih je nemoguće postati članica.

Varheji je dodao da je slobodan protok kapital i preduslov za direktne strane investicije u Zemlji.

''Posla još ima, mi smo tu da pomognemo Srbiji da završi taj posao i već sledeće godini otvori nova poglavlja'', zaključio je komesar.

Varheji je dodao da je vazno da Srbija nastzvi reformsku agendu i da kao ''lider u pregovorima'' treba da bude i primer zemljama regiona.

Poručio je da će nova Evropska komisija pokušati da ''ubrza i obezbedi bolju dinamiku'' procesu pristupanja Zapadnog Balkana i Srbije.

Varheji je najavio da će već u januaru Evropska komisija izaći sa predlogom nove metodologije proširenja koja će se zasnivati na četiri kriterijuma: kredibilitetu, predvidljivosti, dinamici i jačem političkom vođstvu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track