JOKSIMOVIĆEVA POSLE OTVARANJA POGLAVLJA 4: Srbija već pregovara po striktnijoj metodologiji
Foto: Tanjug/Zoran Stanić

Ministaraka za evropske integracije

JOKSIMOVIĆEVA POSLE OTVARANJA POGLAVLJA 4: Srbija već pregovara po striktnijoj metodologiji

Politika -

Ministaraka za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da Srbija pažljivo prati razgovore unutar EU o promeni metodologije pristupanja i da će se po potrebi adaptirati.

"Nemamo ništa protiv ako EU ima nove ideje koje bi poboljšale kvalitet procesa pristupnja. Ali bilo bi čudno i ne do kraja fer da se pravila igre menjaju tokom igre", kaže Joksimović.

Ministaraka Joksimović je nakon Međuvladine konferencije u Briselu ocenila da je Srbija jedina zemlja koja je počela da pregovara o članstvu po "striktnoj metodologiji" koja se odnosi na otvaranje pristupnih pregovora poglavljima iz oblasti vladavine prava i poglavlja 35, praćenje implementacije briselskog sporazuma.

Ona je naglasila da je početak pregovora Srbije otvaranjem poglavlja 23 i 24 već bila "prva revizija metodologije pristupanja".

"Teško da uslovi mogu da budu mnogo teži od onih po kojima Srbija sada pregovara. Mi se ne šalimo, sa pažnjom pratimo i adaptiraćemo se. Lično mislim da nova metodologija ne može da bude primenjena na zemlje koje su već duboku procesu pristupanja", kaže Joksimović.

Ministarka Joksimović je podsetila da su poglavlja 23 i 24, zajedno sa poglavljem 35, fundamentalna poglavlja koja ukoliko zemlja ne ostvari napredak mogu zaustaviti sva ostala poglavlja u pristupnom procesu.

foto: Tanjug/Zoran Stanić

"To što smo otvorili poglavlje 4 znači da ima napretka u poglavljima 23 i 24, u oblastima koje se odnose na vladavinu prava", kaže Joksimović.

Ona ocenjuje da je moglo i "više da se uradi" na tom polju, ali i da je, s druge strane, moglo da sa Srbijom "otvori više poglavlja".

"Postoje kritike kada je reč o dinamici reforme u oblasti vladavine prava. U pitanju su teške reforme koje se tiču ustavnog okvira zemlje. Važno je da politička volja postoji i mi ćemo nastaviti posao", zaključila je Joksimović.

Srbija jedina iskreno pristipila pomirenju

Srbija je jedina zemlja u regionu koja je pokazala iskren odnos prema procesu pomirenja, izjavila je u Briselu ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

"Imali smo neke probleme u prošlosti. Punu saradnju sa Tribunalom u Hagu, sa srpske strane. Što nije bio slučaj sa ostalima. Da ne pominjem da su najviši zvaničnici naše zemlje odogovarali pred Sudom u Hagu", rekla je Joksimović sinoć na konferenciji za novinare posle otvaranja novog poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije i EU.

To, kako je navela, nije bilo lako za Srbiju, koja smatra da to prema njoj nije uvek bilo fer, rekla je srpska ministarka, odgovarajući na pitanje novinara o stavu Srbije povodom negiranja ratnih zločina u BiH.

(Kurir.rs/Tanjug/ FOTO: Tanjug/Zoran Stanić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track