UPUCANI BIZNISMEN NOĆNA MORA CG VLASTI! Staje na crtu Đukanoviću u predsedničkoj trci! 9 godina nije posetio Crnu Goru
Foto: Youtube printscreen

čija je meta?

UPUCANI BIZNISMEN NOĆNA MORA CG VLASTI! Staje na crtu Đukanoviću u predsedničkoj trci! 9 godina nije posetio Crnu Goru

Politika -

Podgoričke Vijesti donose danas biografiju biznismena Miodraga Dake Davidoviča, s posebnim akcentom na to da je nikšićku Železaru 2 puta "dizao na noge", ali da ga je vlast na neki način sabotirala, pa je "shvatio poruku", i poslednjih 8-9 godina nije dolazio u rodnu Crnu Goru, već je živeo u beogradskom hotelu u kom je sinoć upucan.

Radnici Željezare bili su srećni kada je Davidović preuzeo upravljanje 2003.

"Bio je tamo kako su govorili Nikšićani radnička majka, plate su bile redovne i u proseku preko 500 eura. Duplo više nego danas a broj radnika višestruko veći" - pišu Vijesti.

Međutim nakon par godina Davidović odlazi iz Željezare i fabriku preuzima famozni holandski investitor MNNS u čiji Upravni odbor ulazi i Ana Kolarević, sestra predsednika Đukanovića.

Na drugoj strani, Davidović se potpuno posvećuje "Neksanu". Okrenuo se trgovini naftnim derivatima, građevinarstvu i proizvodnji alkoholnih pića.

"Neksan" je rastao zahvaljujući benzinskim pumpama, zgradama za tržište, vinarijama i destilerijama. Opet se pominje u medijima 2009. zbog toga što je navodno uz kotorski Jugopetrol i cetinjski Montenegro bonus bio uključen u fiktivni izvoz naftnih derivata na Kosovo.

Tužilaštvo nikad nije dokazalo takve optužbe.

U maju 2011. se opet vraća u Željezaru koju je pomenuti MNNS i uz pomoć Vlade u vidu kredita i garancija doveo do gašenja. Davidović opet diže fabriku na noge ali za kratko.

foto: Damir Dervišagić, Screenshot

Vlada premijera Lukšića odlučuje 2012. kroz proces privatizacije Željezaru umesto Davidoviću prodaje turskom Toščeliku koji i danas sa njom upravlja. Par godina kasnije isto će se desiti sa Rudnicima boksita koje će volšebnom igrom kontroverzni predsednik Privrednog suda Blažo Jovanić prebaciti u ruke Veselina Pejovića.

Davidović je shvatio poruku vlasti. Zaključio je da za njega više nema mesta u Crnoj Gori i preselio se za Beograd.

Optuživan za pomaganje "državnog udara"

U jeku afere „državni udar“ Davidović je u pojedinim medijima, naklonjenim režimu, označen kao finansiijer Demkratskog fronta. Najdalje se otišlo sa optužbama kada je propaganda objavila da je Davidović bio dobavljač oružja za grupu koja je uhapšena 16. oktobra 2016. zbog optužbi da su planirali terorističke napade na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

„Istina je i to da nikoga, od 20 ljudi koji su uhapšeni u Crnoj Gori, nisam znao, sreo, niti vidio u mom životu, a kamoli da sam ih finansirao i ubeđivao da ubijaju. Ako se, ne daj Bože, bilo šta desi mojoj porodici, mojim saradnicima i mojim zaposlenima, jasno je sa koje je adrese došla poruka. Prirodno je da ovako razmišljam, jer je ovakva pisanija stvorila nezdravu klimu u javnosti i označila me kao finansijera terorista“, napisao je Davidović mesec kasnije.

Proletos se oglasio da podržava formiranje novog opozicionog bloka „Da svako ima“, ali se prema poslednjim informacijama i od tog političkog projekta digao ruke jer se ne razvija u željenom smjeru. U jednom intervjuu lokalnoj TV u Beogradu Davidović je pre par meseci izjavio da bi se na naredim izborima kandidovao u trci za predsednika Crne Gore.

Davidović je inače kum crnogorskog političara Momira Bulatovića.

Kurir.rs/Vijesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track