VUČIĆ I MICOTAKIS UŽIVO IZ ATINE: Srbija dobija konzulat na Kritu! Aleksandre, dočekaću te na leto u svom rodnom kraju!
Foto: Youtube Printscreen

Potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu Srbije i Grčke

VUČIĆ I MICOTAKIS UŽIVO IZ ATINE: Srbija dobija konzulat na Kritu! Aleksandre, dočekaću te na leto u svom rodnom kraju!

Politika -

Podrška Srbiji na svakom koraku, a što se tiče Kosova naš stav ostaje nepromenjen, rekao je grčki premijer

ATINA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas, drugog dana posete Grčkoj, sa premijerom te zemlje Kirijakosom Micotakisom, sa kojim ga veže dugogodišnje poznanstvo, bliski lični i međupartijski odnosi.

Vučić i Micotakis su najpre imali bilateralni sastanak, nakon kojeg su kopredsedavali trećoj sednici Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke.

Posle sastanka održana je zajednička konferencija a prvi se kao domaćin obratio Micotakis koji je rekao je sa predsednikom Srbije imao srdačan i plodan susret i razgovor.

- Dobrodošli predsedniče u Atinu - rekao je Micotakis koji je prethodno rekao da Grčka pruža podršku Srbiji na svakom koraku, a što se tiče Kosova stav ostaje nepromenjen, rekao je grčki premijer dodajući da će Srbija na leto dobiti konzulat na Kritu.

foto: Tanjug Printscreen

- Aleksandre, dočekaću te na leto u svom rodnom kraju - rekao je Micotakis i dodao da je za Srbe Grčka prirodna destinacija.

Javnosti se potom obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji se pre svega zahvalio Micotakisu i njegovoj porodici na iskrenom i decenijskom prijateljstvu prema Srbiji i srdačnom dočeku u Atini.

foto: Tanjug Printscreen

Predsednik je rekao da mu nije jasno zašto se ovako dugo čekalo na potpisivanje sporazuma o strateškom partnerstvu. Vučić se prvo zahvalio Grčkoj na njenom uvek odanom prijateljstvu i podršci Srbiji na putu ka EU, pre svega na nepriznavanju tzv. lažne države Kosovo i poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije.

foto: Tanjug Printscreen

- Živelo prijateljstvo Srbije i Grčke - rekao je Vučić prethodno rekavši da je danas potpisani sporazum pečat na vekovno prijateljstvo. Predsednik Srbije pre toga je rekao i da Srbija poštuje teritorijalni integritet Grčke i na kopnu i na moru, te da će na svakom mestu i u svakom trenutku - u Unesku ali i na svim drugim mestima podržati zahtev Grčke za povratak antičkih artefakata koji se nalaze u Velikoj Britaniji.

Micotakis se prethodno na zajedničkoj konferenciji za štampu našalio da sre Grčka i Srbija ne slažu samo u jednom i da po tom pitanju imaju različit stav - večerašnjoj utakmici, što je i prirodno na šta su se okupljeni nasmejali.

Vučić u Atini: Da čuvamo leđa jedni drugima

Vučić je poručio da bi Atina i Beograd trebalo dodatno da ojačaju svoje ekonomske i političke veze i "čuvaju leđa" jedni drugima na međunarodnoj sceni. Vučić je u intervjuu za grčki list Katimerini rekao da je promovisanje trgovinske razmene od posebnog značaja, ali da je cilj i unapređenje političkih odnosa kako bi dve zemlje međusobno ojačale svoje pozicije u međunarodnoj zajednici. Predsednik Srbije, koji je u ponedeljak stigao u Atinu na poziv predsednika Prokopisa Pavlopulosa, naglasio je važnost koju Beograd pridaje železničkoj pruzi Budimpešta-Pirej, preko Beograda, Skoplja i Soluna.

Posle sednice su potpisani Zajednička deklaracija o upostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje, koja podrazumeva niz zajedničkih stavova u vezi sa najvažnijim pitanjima, međusobnom podrškom oko najvaznijih pitanja za obe zemlje i nizom drugih opštih političkih stavova koji se tiču prijateljskih i strateških odnosa dve zemlje.

Potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu Srbije i Grčke

Vučić i premijer Grčke Kirijakos Micotakis potpisali su danas u Atini Zajedničku deklaraciju o upostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje. Deklaracija podrazumeva niz zajedničkih stavova u vezi sa najvažnijim pitanjima, međusobnom podrškom oko najvažnijih pitanja za obe zemlje i čitavim nizom drugih opštih političkih stavova koji se tiču prijateljskih i strateških odnosa dve zemlje.

Predsednik Vučić je, otvarajući sednicu Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, koja je prethodila potpisivanju dokumenta, istalao da je Deklaracija veoma važna, a Grčka je tek treća zemlja u Evropi sa kojom Srbija potpisuje takav dokument.

Dodao je da je važno da Deklaracija obuhvata ekonomsku saradnju, ali i saradnju u sferi bezbednosti, kao i naučno-obrazovnu saradnju. Osim Deklaracije, ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas i srpski ministar prosvete Mladen Šarčević potpisali su Program saradnje dve vlade u oblasti obrazovanja, nauke i tehnloškog razvoja za period od 2020. do 2022. godine.

Vučić: Važna Deklaracija o strateškom partnerstvu SRB i GR

Deklaracija o upostavljanju strateškog partnerstva Srbije i Grčke, koja će danas biti potpisana u Atini, veoma je važna, a Grčka je tek treća zemlja u Evropi sa kojom Srbija potpisuje takav dokument, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sednici Visokog saveta za saradnju dve zemlje.

Sednicom Saveta, trećom po redu, u Atini predsedavaju predsednik Srbije i grčki premijer Kirijakos Micotakis, a nakon nje, osim Deklaracije, biće potpisan Program saradnje dve vlade u oblasti obrazovanja, nauke i tehnloškog razvoja za period od 2020. do 2022. godine.

Vučić je naveo da je važno da Deklaracija obuhvata ekonomsku saradnju, ali i saradnju u sferi bezbednosti, kao i naučno-obrazovnu saradnju.

On je rekao da je posebno srećan danas što je kao predsednik Srbije gost premijera Micotakisa, čija je porodica uvek bila prijatelj Srba.

"Mi imamo posebno sećanje na celu familiju Micotakis i uvek ste bili veliki prijatelji Srba i Srbije. Nikada to ne zaboravljamo i sa posebnim poštovanjem se, između ostalog, prema vama tako odnosimo", rekao je Vučić.

foto: Instagram Printscreen, Budućnost Srbije

Predsednik je ponovio da su Srbija i Grčka prijateljske zemlje i da se dva naroda tako i osećaju. Vučić je rekao da je od velikog značaja pruga Beograd-Solun.

"Imali bismo još važnih pitanja oko postizanja liberalizacije u bilateralnim tranzitnim vezama. Znamo da je potpuna liberalizacija najbolja za nas, ali da postoje određene poteškoće", rekao je Vučić.

On je ponovio da će Srbija danas i uvek podržavati teritorijalni integritet Grčke, na kopnu i na moru, te dodao da je Srbija spremna i kao prijatelj, a ne samo kao neko ko se nalazi na evropskom putu, da pomogne u smeštaju određenog broja migrantske dece bez roditelja.

"Takođe, na svakom mestu, u svim međunarodnim organizacijama isticaćemo neophodnost povratka otetih stvari kulture sa Akropolja Grčkoj. U tome ćete imati uvek glas Srbije, ne samo tajno, već o tome govorim javno i na svakom mestu", poručio je Vučić.

Predsednik je zahvalio na podršci Grčke integritetu Srbije, međunarodnom pravu u vezi sa Kosovom i Metohijom, kao i na zalaganju da se ukinu takse.

"Druga stvar koja od ogromnog značaja za nas i molim vas da nam dodatno pomognete svojim glasom veoma uglednog drzavnika unutar EU na brzem putu Srbije ka učlanjenju u Uniju. Bili bismo veoma zahvalni. I EU bi dobila veoma odgovornog člana, a Grčka prijatelja", rekao je Vučić.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis izrazio je uverenje da će današnji sastanak postaviti snažan temelj za dalju saradnju dve zemlje. "Grčka će biti stabilan saveznik na teškom putu koji ste izabrali", poručio je Micotakis.

Takođe, biće potpisan i Program saradnje dve vlade u oblasti obrazovanja, nauke i tehnloškog razvoja za period od 2020.do 2022. godine.

Predsednik je uoči sastanka izrazio uverenje da će danas u razgovorima sa premijerom Micotakisom i na sednici Visokog saveta, na primer, biti otvorena priča oko pruge Beograd-Solun-Pirej.

''Nama preostaje tu ogroman posao, jer ako budemo hteli da obradujemo Nišlije brzom prugom od Beograda do Preševa biće potrebne dve milijarde'', kazao je Vučić.

Programom posete, predviđeno je da se Vučić danas sastane i sa arhiepiskopom antinskim i sve Grčke Jeronimom II, a na kraju i sa predsednikom Koalicije radikalne levice (SIRIZA) Aleksisom Ciprasom, sa kojim je sarađivao, dok je Cipras još bio na čelu grške vlade, u okviru regionalne saradnje Srbije, Rumunije, Bugarske i Grčke.

Vučić je u utorak, prvog dana posete, razgovarao sa predsednikom Grčke Prokopisom Pavlopulosom, na čiji poziv i boravi u Atini.

Predsednik je, nakon sastanka sa grčkim kolegom, rekao da su Srbi Grcima, ali i Grci Srbima prijatelji, koji jedne druge ne dovode u pitanje, te izrazio uverenje da će to prijateljstvo i saradnja tokom razgovora s premijerom Grčke i nakon potpisivanja Sporazuma o strateškom partnerstvu biti još snažnije učvršćeno.

''Oni to prijateljstvo ne dovode u pitanje, podržavaju naš evropski put, našu poziciju oko KiM, iako je od strane prethodnog ministra spoljnih poslova bilo različitih interpretacija i pokušaja, a toga sada više nema. Sutra verujem da ćemo jsos snažnije učvrstiti naše prijateljstvo i saradnju'', kazao je juče Vučić.

Spremni smo da razgovaramo o kompromisnom rešenju

Srbija je spremna da pregovara o kompromisnom rešenju kosovskog problema, a ako neko misli da dođe u Beograd i kaže nam da priznamo Kosovo i Metohiju kao nezavisnu zemlju - to se neće dogoditi, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intevjuu za grčki dnevni list Katimerini.

Vučić je, upitan o korekciji granica kao mogućem delu rešenja kosovske krize, postavio pitanje - o kojim granicama se govori, o onima koje priznaju Kina, Rusija, Grčka i Španija ili onima koje priznaju Francuska, Nemačka...

Na ponovljeno pitanje novinara o scenariju razmene teritorija, predsednik Vučić je podsetio da je Srbija uvek tražila kompromis i da ne želi da se nametne rešenje koje će biti u interesu samo jedne strane.

"Mi smo spremni i otvoreni da pregovaramo o bilo kakvom kompromisnom rešenju. Neki pominju druge modele, ali ne nude nam ništa konkretno. Ako neko misli da će doći u Beograd i reći nam da priznamo Kosovo i Metohiju kao nezavisnu zemlju, to se neće dogoditi", rekao je Vučić.

On je izrazio zahvalnost Grčkoj što nije priznala nezavisnost Kosova i rekao da je "reč je o zemlji koja štiti međunarodno pravo, uprkos pritiscima kojima je po tom pitanju bila izlozena".

"Od mene nećete čuti druge zahteve osim toga da želimo da se ukinu takse od 100 odsto (koje je uvela vlada Prištine na srpske proizvode). Zato želimo da sednemo za sto, da razgovaramo o tom problemu i probamo da nađemo rešenje", rekao je Vučić u intervjuu koji je dao prilikom dvodnevne zvanične posete Atini.

Srpski ministri sa resornim kolegama iz Grčke

Delegacija koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavila je danas zvaničnu posetu Atini, a pre susreta predsednika sa premijerom Kirjakosom Micotakisom, jutros su srpski ministri, državni sekretari i pomoćnici ministara imali odvojene sastanke sa svojim resornim kolegama iz Grčke.

Vučić, koji boravi u poseti Atini na poziv predsednika Grčke Prokopisa Pavlopulosa, predvodi delegaciju u kojoj su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar energetike Aleksandar Antić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar prosvete Mladen Šarčević i državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

foto: Instagram Printscreen, Budućnost Srbije

Predsednik Vučić, koji se juče sastao sa predsednikom Grčke Prokopisom Pavlopulosom, a uručena mu je i Zlatna medalja za zasluge Grada Atine, sastaće se danas sa premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom, sa kojim ga veže dugogodišnje poznatnstvo, bliski lični i međupartijski odnosi.

Vučić i Micotakis najpre će imati bilateralni sastanak, nakon kojeg će kopredsedavati trećoj sednici Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, posle kojeg će biti potpisani Zajednička deklaracija o upostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje i Program saradnje dve vlade u oblasti obrazovanja, nauke i tehnloškog razvoja za period od 2020. do 2022. godine.

Deklaracija podrazumeva niz zajedničkih stavova u vezi sa najvažnijim pitanjima, međusobnom podrškom oko najvaznijih pitanja za obe zemlje i čitavim nizom drugih opštih političkih stavova koji se tiču prijateljskih i strateških odnosa dve zemlje.

Nakon sastanka sa premijerom, programom posete, predviđeno je da se Vučić sastane i sa arhiepiskopom antinskim i sve Grčke Jeronimom II, a na kraju i sa predsednikom Koalicije radikalne levice (SIRIZA) Aleksisom Ciprasom, sa kojim je Vučić sarađivao, dok je Cipras još bio na čelu grške vlade, u okviru regionalne saradnje Srbije, Rumunije, Bugarske i Grčke.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track