Najnovije vesti

EVROPSKA POLITIČKA ORGANIZACIJA ZABRINUTA ZBOG BOJKOTA IZBORA: Neodgovorni čin opozicije koji šteti demokratiji!
Foto: Tanjug/Tanja Valić

reagovanje

EVROPSKA POLITIČKA ORGANIZACIJA ZABRINUTA ZBOG BOJKOTA IZBORA: Neodgovorni čin opozicije koji šteti demokratiji!

Politika

Najveća omladinska politička organizacija u Evropi (YEPP) smatra da je poziv na bojkot predstojećih parlamentarnih izbora od strane jednog dela opozicije, zapravo neodgovorni čin koji može da našteti demokratiji u Srbiji.

"YEPP izražava duboku zabrinutost zbog određenih događaja koji su se dogodili u Srbiji tokom protesta jednog dela opozicije i najoštrije osuđuje prethodne pretnje i poziv na linč predsednika i drugih državnih zvaničnika", navodi se u saopštenju ove organizacije.

Oni navode da su ih zabrinuli incidenti poput nasilne provale u zgradu Radio- televizije Srbije motornom testerom, nedavne privremene blokade RTS-a, pokušaja nasilnog ulaza u Parlament i sprečavanja predsednika i drugih zvaničnika da pristupe njihovim kancelarijama.

"Bilo je i izjava određenih opozicionih lidera u kojima su promovisali ideje o promeni državnog rukovodstva na ulicama, umesto kroz učešće u slobodnim i fer demokratskim izborima", piše u saopštenju YEPP-a.

Oni pozivaju opozicione stranke i njihove vođe da se suzdrže od takvih izjava i nedemokratskih akcija koje bi mogle da utiču na stabilnost u zemlji i naglašavaju da se politička rasprava treba odvijati u parlamentu, kao što je u bilo kom civilizovanom društvu.

"Pozivamo opozicione strane da učestvuju u dijalogu o unapređenju izbornog procesa u Srbiji i da se pridruže drugim opozicionim strankama koje već učestvuju u ovom dijalogu. Samo dijalogom, a ne bojkotom, kao i otvorenom konfrontacijom, moguće je doći do rešenja po bilo kom pitanju, iako ste deo opozicije ne odričete se nijednog političkog aktera ili odgovornosti prema društvu", navodi se u saopštenju ove organizacije.

Oni ističu da pravo glasa i izbora na slobodnim i poštenim izborima jedno od osnovnih prava i elemenata demokratije.

"Zato pozivamo građane Srbije, posebno mlade, da iskoriste svoje pravo i na predstojećim parlamentarnim izborima na proleće 2020. godine, odluče o svojoj budućnosti i doprinesu razvoju zemlje na njenom evropskom putu", zaključuju u saopštenju YEPP-a.

(Kurir.rs)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...