FRANCUSKA MINISTARKA ODBRANE Parli: Srbija je deo odbrane Evrope, naš sused! Beograd je na dva sata leta od Pariza
Foto: EPA

poseta beogradu

FRANCUSKA MINISTARKA ODBRANE Parli: Srbija je deo odbrane Evrope, naš sused! Beograd je na dva sata leta od Pariza

Politika -

BEOGRAD - Ministarka odbrane Francuske Florans Parli izrazila je zadovoljstvo što će posle francuskog predsednika Emanuela Makrona predstavljati francusku vladu tokom posete Srbiji i ističe da Srbija predstavlja deo odbrane Evrope, a da vojske dve zemlje treba više da sarađuju.

"Naše vojske treba bolje da se upoznaju i da više rade zajedno. Zapadni Balkan i posebno Srbija naši su susedi. Beograd je na dva sata leta od Pariza", naglasila je francuska ministarka u autorskom tekstu za Politiku.

Parli je podsetila da je prilikom Makronove posete u julu bilo dogovoreno da se podigne nivo francusko-srpskog strateškog partnerstva u oblasti odbrane, i rekla da je upravo cilj njenog dolaska kao francuske ministarke vojske da se taj zamah zajedničke dinamike u korist naše dve zemlje nastavi.

"Iako Srbija nije članica NATO, ona aktivno sarađuje sa ovom organizacijom i, uopšte, daje snažan i efikasan doprinos našoj kolektivnoj odbrani. To njeno angažovanje treba da bude uvaženo u pravoj meri", rekla je francuska ministarka odbrane navodeći da će to biti teme koje su u središtu razgovora koje će danas imati sa predsednikom republike Aleksandrom Vučićem i njenim kolegom Aleksandrom Vulinom.

Parli se osvrnula i na nedavno održani samit u Londonu na kojem su se, prema njenim rečima, članice NATO obavezale da počnu da razmišljaju o toj velikoj vojnoj alijansi.

Ona je pozdravila "značajan i cenjeni" doprinos Srbije spoljnim operacijama Evropske unije i Ujedinjenih nacija, u Centralnoafričkoj Republici, u Demokratskoj Republici Kongo i u Maliju, ali takođe u Somaliji i u Libanu.

Istakla je da se radi o teškim terenima, podsetivši da je Francuska 25. novembra izgubila 13 vojnika koji su služili u operaciji "Barkan", kao i da su te operacije odlučujuće su za našu kolektivnu bezbednost.

foto: AP

Ona je istakla da Francuska i Srbija žele - zajedno - da se okrenu budućnosti, kao i da želi, u skladu sa novom strategijom Francuske za zapadni Balkan, koja je objavljena ove godine, da više resursa posvetimo operativnoj saradnji između naše dve zemlje.

"Naši odnosi imaju bogatu istoriju, o tome svedoči bratstvo po oružju između vojnika naše dve zemlje tokom Prvog svetskog rata, ali i bogatstvo 180 godina diplomatskih odnosa koje obeležavamo ove godine. Ovo bratstvo se urezalo u srca i prenosi se iz generacije u generaciju", navela je Parli.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja