Najnovije vesti

IZBORI 3. MAJA? GOJKOVIĆEVA NAKON SASTANKA VLASTI I OPOZICIJE: Dogovor je da parlamentarni izbori ne budu u martu
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

POSREDOVALI PREDSTAVNICI EVROPSKOG PARLAMENTA

IZBORI 3. MAJA? GOJKOVIĆEVA NAKON SASTANKA VLASTI I OPOZICIJE: Dogovor je da parlamentarni izbori ne budu u martu

Politika

Predstavnici vlasti i opozicije dogovorili su danas, u dijalogu kojem posreduje EU, da parlamentarni izbori ne budu u martu, izjavila je danas predsednica parlamenta Maja Gojković.

Ona je na pres konferenciji posle dijaloga saopštila da je dogovoreno da predsednik Srbije odluči o datumu u okvirima koji su mu dati Ustavom o krajnjem datumu održavanja izbora.

Prema zakonu, predsednik države raspisuje izbore 90 dana od dana konstituisanja sadašnjeg saziva parlamenta, što je bilo 3. juna 2016, na osnovu čega bi izbori trebalo da se raspišu početkom marta.

Od tada do dana glasanja ne može proteći manje od 45 i više od 60 dana, tako da bi izbori najkasnije mogli da budu održani 3. maja.

Gojković je objasnila da će predsednik Srbije, kojem je to ustavna nadležnost, odrediti krajnji datum u ustavnom i zakonodavnom okviru za održavanje parlamentarnih izbora 2020. godine i dodala da je to odlučeno kako bi se omogućila implementacija svih zaključaka koji su doneti tokom međustranačkog dijaloga uz posredovanje EP.

Ona je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predstavnicima EP, na kraju treće i završne runde dijaloga, koja je održana danas, kazala da je dogovoreno da izbori ne budu u martu 2020. kako se pričalo u poslednje vreme, već u kasnijem terminu.

"Mi smo politički i stranački spremni za tako nešto, jer nama kao vladajućoj stranci ne smeta i znači da omogućimo implementaciju i damo jasan izbor građanima između dve političke opcije", navela je predsednica parlamenta.

Inače, u dijalogu vlasti i opozicije, kojem posreduju predstavnici EP, dogovoreno je da se redovni parlamentarni izbori održe što je moguće kasnije u ustavnim rokovima, kako bi se obezbedilo vreme za ostvarivanje svih dogovorenih obaveza, deo je zaključaka današnje, završne runde dijaloga, u koje je Tanjug imao uvid.

Konkretan datum nije pominjan, ali beogradski mediji već spekulišu sa mogućim datumom,  neki spominju 26. april, neki 3. maj 2020. godine, dok predsednik Nove stranke Zoran Živković nakon sastanka objavio na svom Tviter profilu da će izbori biti održani 3. maja.

Takođe, na dijalogu je postignut konsenzus u vezi sa vremenskim rokom koji je predložila vlada za sprovođenje svih neostvarenih obaveza pre početka izborne kampanje kako bi se svim akterima, posebno građanima Srbije, dala prilika da imaju veće poverenje u integritet izbornog okvira.

Posrednici u dijalogu su, takođe, pozvali na najšire moguće učešće na izborima, kako bi građani imali neophodan pluralistički demokratski izbor, navodi se u Zaključcima u koje je Tanjug imao uvid.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...