ĐILAS, JEREMIĆ I OBRADOVIĆ GUŠE SLOBODU MEDIJA! Savez za Srbiju osam sati blokirao zgradu RTS!
Foto: Zorana Jevtić

Sramno

ĐILAS, JEREMIĆ I OBRADOVIĆ GUŠE SLOBODU MEDIJA! Savez za Srbiju osam sati blokirao zgradu RTS!

Politika -

Lideri Saveza za Srbiju, uz malobrojne pristalice, blokirali su juče sva tri ulaza u zgradu RTS od 12 do čak 20 sati, ne dopuštajući da iko uđe u Javni servis.

Predstavnici medijskih udruženja, kao i politički analitičari saglasni su - ovo je pritisak na medije, stvaranje atmosfere straha i talačke krize, te onemogućavanje slobode kretanja.

Nedopustivo

Lideri Saveza okupili su se ispred RTS, a kako je rekao lider Narodne stranke Vuk Jeremić, njihov cilj nije nasilje, već da ukažu na to da Javni servis ne obavlja funkciju koja je predviđena zakonom.

Iz Udruženja novinara Srbije poručuju da nije prihvatljivo onemogućavanje rada novinara i izazivanje opasnosti od fizičkog napada. Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić kazao je da „u potpunosti razume nezadovoljstvo i frustraciju opozicije“, ali da to ne može biti opravdanje za uznemiravanje novinara i sprečavanje da rade.

foto: Zorana Jevtić

Veran Matić, predsednik ANEM, kazao je da ukoliko je cilj blokade RTS unapređenje uređivačke autonomije, koja je tradicionalno ugrožena pritiskom vlasti s jedne strane, ona neće biti unapređenja ujednačavanjem pritiska s druge strane. - To će RTS pre dovesti do kraha nego što će ohrabriti urednike da donose autonomne programske odluke, da izgrade Javni servis koji ostvaruje svoju misiju - naveo je on.

foto: Zorana Jevtić

Rasporedili se

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je legitimno da opozicija protestuje, ali ne da bilo koga onemogućava u slobodi kretanja. - Zabranjeno je sprečavati ljude da idu na posao ili s posla. To je pritisak na medije, stvaranje atmosfere straha - ističe Anđelković.

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, kaže da je SZS sam obesmislio svoje zahteve. - To je stvaranje anarhije za sve one koji su zaposleni u RTS, vrsta provokacije vlasti da primeni silu da bi se oživeli mrtvi protesti - navodi Stanković.

Reporteri Kurira primetili su da su kancelarije RTS bile prazne i da su radnici prebačeni na lokaciju na Košutnjaku i Sajmu. Osim malobrojnih aktivista SZS ispred zgrade, u samoj zgradi bili su samo čuvari i nekoliko snimatelja. Parking sa reportažnim kolima sa logom RTS bio je potpuno prazan. Lideri SZS su bili raspoređeni na tri ulaza: Jeremić i Lutovac na prvom u Takovskoj, Obradović na ulazu iz Aberdareve, a Đilas, Marko Bastać i Marinika Tepić na službenom ulazu, pored parkinga za reportažna kola. Na protestu je bila i predsednica Evropskog pokreta Srba sa KiM Rada Trajković.

RTS Silom nameću uređivačku politiku Iz RTS su saopštili da su poslednjih godinu dana zaposleni u toj televiziji izloženi pritiscima. - Zaposlene na Javnom servisu fizički sprečavaju u obavljanju posla, a imovina RTS-a se oštećuje i uništava. Najdrastičniji primer je upad političkih aktivista u zgradu RTS 16. marta ove godine sa ciljem da se prekine redovan program i silom nametne uređivačka politika uneta sa ulice - objavio je RTS, kao i da se blokadom svih ulaza u zgradu ove kuće zaposlenima i gostima programa onemogućava slobodno kretanje i rad.

Aleksandar Vučić Sačuvaćemo sve što je potrebno Predsednik Aleksandar Vučić poručio je juče da ne veruje da jedna mala grupa ljudi može da pomisli da nasiljem može da izazove nešto ozbiljnije. - Garantujem da niko neće biti ugrožen, da ćemo u skladu sa zakonom da postupamo, niti ima bilo kakvih opasnosti. Sačuvaćemo sve što je potrebno da se sačuva - rekao je Vučić na konferenciji i poručio novinarki Javnog servisa da se slobodno vrati u redakciju. - Ne sekirajte se, idite na posao slobodno - rekao je Vučić novinarki RTS.

Kurir / K. B. - K. V. Foto: Zorana Jevtić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track