DIREKTOR SLOVENAČKOG INSTITUTA: Vučić će biti heroj ako realizuje „mali šengen“
Foto: Beta/Dragan Gojić

Stav

DIREKTOR SLOVENAČKOG INSTITUTA: Vučić će biti heroj ako realizuje „mali šengen“

Politika -

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane Zijad Bećirović izjavio je da ne veruje da će do nastavka razgovora Beograda i Prištine doći još najmanje šest meseci.

Bećirović ističe da je stvorena atmosfera koja ne ide u prilog nastavku dijaloga. Kada se bude formirala kosovska vlada, već će se odvijati intenzivna neformalna izborna kampanja u Srbiji, tako da bar u prvoj polovini 2020. godini nije moguće očekivati nastavak dijaloga, kaže Bećirović za Kosovo onlajn.

On je ocenio da je inicijativa o „malom šengenu“ najvažnija na ovim prostorima u poslednjih 30 godina. - Ako bude realizovana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik vlade Severne Makedonije Zoran Zaev biće heroji našeg vremena. Savezništvo na Balkanu, koje predvode konzervativac Vučić i socijaldemokrata Zaev, podseća me na Savezništvo civilizacija, koje su 2005. u UN pokrenuli tadašnji premijeri Turske i Španije, Redžep Tajip Erdogan i Hose Luis Rodrigez Sapatero. Zato ne iznenađuje što se protiv Vučića i Zaeva vodi hibridni rat visokog intenziteta, koji će eskalirati kako se budu približavali parlamentarni izbori u Srbiji, odnosno Severnoj Makedoniji - smatra direktor IFIMES.

Kurir.rs/ Foto: Beta/Dragan Gojić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track