BEOGRAĐANI ZBOG DRAGANA ĐILASA PLAĆAJU 372 MILIONA: Pogrešni potezi bivšeg gradonačelnika i dalje stižu na naplatu
Foto: Beta/Emil Vaš

Otkrivamo: GRAD SKUPO KOŠTA POTEZ EKSGRADONAČELNIKA

BEOGRAĐANI ZBOG DRAGANA ĐILASA PLAĆAJU 372 MILIONA: Pogrešni potezi bivšeg gradonačelnika i dalje stižu na naplatu

Politika -

Loše odluke: Beograd izgubio spor protiv firme kojoj su prvo dodelili zemljište za gradnju na Zvezdari, na lokaciji gde je Peti parkić, a potom oduzeli taj plac kad su se pobunili stanari

Pogrešni potezi i odluke Dragana Đilasa, lidera Stranke slobode i pravde (SSP), u vreme dok je bio gradonačelnik Beograda, i dalje stižu stižu na naplatu. Grad je, naime, izgubio sudski spor u „slučaju Peti parkić“, zbog čega je, kako Kurir saznaje, budžet oštećen za skoro 3,2 miliona evra.

Beogradske vlasti su, podsetimo, plac na Zvezdari gde se nalazi Peti parkić dodelile firmi „Crnotravac“ d.o.o., koja je tu planirala da gradi stambeno-poslovni objekat.

Bez alternative

Građani su, međutim, protestovali i sprečavali svaki pokušaj gradnje. I onda se Đilas oktobra 2008. pohvalio kako je sa investitorom pronađeno kompromisno rešenje za opstanak Petog parkića, što su građani dočekali uz šampanjac i vatromet.

foto: Printscreen

Investitor je prihvatio, kako je rečeno, alternativnu lokaciju koju su im ponudile gradske vlasti, a trebalo je da usledi i promena regulacionog plana, posle koje bi Peti parkić ponovo biti deo sistema beogradskih parkova. Dogovoreno nije ispoštovano, preduzeće „Crnotravac“ je maja 2011. pokrenulo postupak protiv Grada Beograda i države Srbije. Ishod je, prema presudi Apelacionog suda od 24. oktobra 2019, u koju je Kurir imao uvid, da grad isplati odštetu 372.796.819,99 dinara. - Nažalost, Grad Beograd je izgubio spor protiv kompanije „Crnotravac“, kojoj je Grad Beograd, dok ga je vodio Dragan Đilas, prvo, niko ne zna kako, dodelio zemljište za izgradnju tamo gde je bio park, a potom, kada su se pobunili stanari okolnih zgrada, oduzeo to isto zemljište bez pokušaja da ponudi kompaniji kojoj je dao pravo da gradi neku drugu lokaciju - potvrdio je za Kurir zamenik gradonačelnika Goran Vesić i dodao:

Diletantsko ponašanje

- Takvo diletantsko i bahato ponašanje nanelo je štetu budžetu od skoro tri miliona evra! Đilasu nije bilo dosta što nam je ostavio 1,2 milijardi evra duga, nego mora da nam još tri miliona evra štete napravi! Mi ćemo sada morati da odustanemo od nekog od planiranih projekata za narednu godinu da isplatili ovu Đilasovu svinjariju.

Vesić navodi da su planirali da grade 17 vrtića sledeće godine, ali da će verovatno morati da odustanu od dva da bi pokrili štetu koju je Đilas napravio: - Tamo gde ne budemo mogli da gradimo vrtiće zbog ove presude, lično ću poslati pismo građanima čija deca neće dobiti vrtić da znaju da su to izgubili zbog Đilasa.

Đilas nije odgovarao na pozive novinara Kurira.

ČINJENICE

- maja 2011. firma „Crnotravac“ tuži Grad Beograd i Republiku Srbiju

- prvostepenom presudom Višeg suda od 5. 9. 2018. tuženima je naloženo da plate štetu - 687,3 miliona dinara

- na tu odluku uložena žalba

- Apelacioni sud 24. 10. 2019. odbacio tužbu protiv RS u celosti, a Gradu naložio da plati štetu - 372,8 miliona dinara

- Pravobranilaštvo protiv ove odluke Apelacionog suda podneće reviziju u zakonskom roku

Reakcija

TUŽBA ZA NAKNADU ŠTETE PROTIV ĐILASA

foto: Sonja Spasić

Vesić je kazao da je u petak tražio od Pravobranilaštva da podnese tužbu za naknadu štete protiv Đilasa: - Pa da Grad lepo od njega naplati za štetu koju je naneo građanima Beograda. Milioner je, zarađivao je trgujući sekundama sa tada gradskom televizijom Studio B dok je bio gradonačelnik, pa sada neka plati štetu koju je sam napravio.

Kurir.rs/ Biljana Bojić Foto: Beta/Emil Vaš

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track