Najnovije vesti

ISPRAVKA - STRUČNJAK ZA BALKAN PREDLAŽE REŠENJE: Beograd i Priština ovako treba da podele Kosovo! AMERIKA DA SE NE MEŠA
Foto: Youtube Printscreen

za direktne razgovore

ISPRAVKA - STRUČNJAK ZA BALKAN PREDLAŽE REŠENJE: Beograd i Priština ovako treba da podele Kosovo! AMERIKA DA SE NE MEŠA

Politika

Iako je na portalu Nedeljnik objavljen članak, koji smo i mi preneli, u čijem se naslovu kaže da je Stiven Mejer “bivši šef CIA za Balkan”, u pitanju je greška jer on nikada nije bio čef CIA niti se tako predstavljao.

Tvrdnja da je Mejer “bivši šef CIA za Balkan” se često pojavljuje u medijima, ali ne odgovara istini.

Stiven E. Mejer nikada nije bio “šef” CIA ili bilo kog njenog odseka, niti je bio “pomoćnik direktora CIA”. Štaviše, ni on sam se tako nigde nije predstavljao.

U biografiji se navodi da je u CIA obavljao dužnost “analitičara i menadžera”, da je ovu agenciju napustio 2011. godine, i da je za vreme rata u Bosni bio zamenik šefa Međuagencijske radne grupe za Balkan.

Uz ispravke, koje se tiču titule gospodina Mejera, ostatak teksta prenosimo u celosti:

BEOGRAD - Nekadašnji analitičar u CIA i stručnjak za Balkan Stiven Mejer kao rešenje za KiM predlaže dogovor Beograda i Prištine oko podele teritorije, navodeći da bi ta granica trebalo da bude na Ibru.

On je u autorskom tekstu za "Nedeljnik" naveo da bi Beograd trebalo direktno da se obrati Prištini, jer, kako kaže, ako bi Beograd i Priština mogli da se dogovore oko tet-a-tet susreta možda bi bilo moguće da pronađu istinski kompromis, povoljan po obe strane.

"Mogu da počnu time što će shvatiti da obe strane moraju da se odreknu nečeg vrednog i da će biti nezadovoljnika i u Srbiji i na Kosovu koji neće pristati ni na kakav predloženi kompromis", napisao je Mejer i dodao da SAD ne bi trebalo da se uključe u to, jer je svako mešanje te zemlje u prošlosti "bilo preispoljeni krah".

foto: Youtube Printscreen

On smatra i da bi granica trebalo da bude iscrtana na reci Ibar - da sve na severu pripada Srbiji, a sve južno Kosovu, a da svi koji ne žele da žive na jednoj strani, pređu na drugu.

Stanje stvari bi povremeno proveravali UN, OEBS, EU ili svi zajedno, predlaže Mejer i dodaje da bi srpski verski, kulturni i istorijski objekti bili zaštićeni.

Mejer smatra i da bi u duhu kompromisa trebalo dozvoliti referendume u takozvanoj Preševskoj dolini, kako bi se videlo da li oni žele da budu u Srbiji ili na Kosovu.

"Iako ovo nije savršeno rešenje, moglo bi da znači dobar početak. Ali da bi funkcionisalo, Srbija i Kosovo moraju da imaju hrabre, odlučne, nepokolebljive lidere koji zaista žele da dođu do kompromisa", zaključio je Mejer.

Ocenio je i da bi vlasti u Beogradu i formalno morale da se odreknu Briselskog sporazuma, ukoliko su stvarno zainteresovane za kompromis sa Prištinom, jer kako je rekao, sporazum nije dobar po nacionalne interese Srbije.

Govoreći o zainteresovanosti administracije američkog predsednika Donalda Trampa za Balkan, Mejer kaže da za to postoje dva velika razloga - jer region nije igrao po američkom diktatu u poslednjih 25 godina i jer su tu Rusi.

Kako kaže na Balkanu SAD i Rusija sprovode obaveštajne, diplomatske, političke i bezbednosne aktivnosti jedni protiv drugih, odnosno koriste Balkan kao "primarno poprište" na kojem špijuniraju i kontrašpijuniraju jedni ruge.

"Pitanje Kosova je važno Vašingtonu i Moskvi ne zato što ih zanima dobrobit Kosova, već zato što žele da nadmudre jedni druge", kaže Mejer.

(Kurir.rs/Tanjug/Nedeljnik)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...