Najnovije vesti

ISPRAVKA STIVEN MEJER PREDLAŽE REŠENJE ZA KOSOVO: Granica bi trebalo da bude na Ibru!
Foto: printscreen

stav

ISPRAVKA STIVEN MEJER PREDLAŽE REŠENJE ZA KOSOVO: Granica bi trebalo da bude na Ibru!

Politika
11:18h

Stiven Majer je u autorskom tekstu za Nedeljnik predstavio svoje viđenje problema na Kosovu, a iako je predstavljen kao "bivši funkcioner CIA za Balkan", istina je da njegova biografija ne može potvrditi ovu funkciju.

Prethodno je objavljeno da je reč o predlogu bivšeg zvaničnika CIA zaduženog za Balkan, a reč je o autorskom tekstu za Nedeljnik nekadašnjeg savetnika i menadžera ove agencije Stivena Mejera.

Ovo nikako samim tim ne može biti predstavljeno ni kao zvanični stav te agencije.

Srbi bi tako, prema njegovom predlogu, dobili teritoriju na Severu Kosova, a sa Albancima delio bi ih Ibar.

Naime, takvu soluciju prvi je obelodanio upravo Stiven Mejer i to kao rešenje za KiM predlaže dogovor Beograda i Prištine oko podele teritorije, navodeći da bi ta granica trebalo da bude na Ibru.

On je u autorskom tekstu za „Nedeljnik“ naveo da bi Beograd trebalo direktno da se obrati Prištini, jer, kako kaže, ako bi Beograd i Priština mogli da se dogovore oko tet-a-tet susreta, možda bi bilo moguće da pronađu istinski kompromis, povoljan po obe strane.

foto: printscreen YT

„Mogu da počnu time što će shvatiti da obe strane moraju da se odreknu nečeg vrednog i da će i u Srbiji i na Kosovu biti nezadovoljnih, koji neće pristati ni na kakav predloženi kompromis“, napisao je Mejer i dodao da SAD ne bi trebalo da se uključe u to, jer je svako mešanje te zemlje u prošlosti „bilo preispoljeni krah“.

On smatra i da bi granica trebalo da bude iscrtana na reci Ibar — da sve na severu pripada Srbiji, a sve južno Kosovu, a da svi koji ne žele da žive na jednoj strani — pređu na drugu. Stanje stvari bi povremeno proveravali UN, OEBS, EU ili svi zajedno, predlaže Mejer i dodaje da bi srpski verski, kulturni i istorijski objekti bili zaštićeni. Mejer smatra i da bi u duhu kompromisa trebalo dozvoliti referendume u takozvanoj Preševskoj dolini, kako bi se videlo da li oni žele da budu u Srbiji ili na Kosovu.

„Iako ovo nije savršeno rešenje, moglo bi da znači dobar početak. Ali da bi funkcionisalo, Srbija i Kosovo moraju da imaju hrabre, odlučne, nepokolebljive lidere koji zaista žele da dođu do kompromisa“, zaključio je Mejer.

On je ocenio i da bi vlasti u Beogradu i formalno morale da se odreknu Briselskog sporazuma, ukoliko su stvarno zainteresovane za kompromis sa Prištinom, jer kako je rekao, sporazum nije dobar po nacionalne interese Srbije.

Kurir.rs/Nedeljnik

Foto ilistracija

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja