OPASNA EKIPA! Direktor MSP za Vuka i Ponoša završavao PRLJAVE POSLOVE!
Foto: Privatna Arhiva

Otkrivamo

OPASNA EKIPA! Direktor MSP za Vuka i Ponoša završavao PRLJAVE POSLOVE!

Politika -

Lideru Narodne stranke Vuku Jeremiću i potpredsedniku te partije Zdravku Ponošu od velike pomoći u završavanju nekih prljavih poslova bio je Zoran Vujić, politički direktor Ministarstva spoljnih poslova (MSP), kojeg je na to mesto, kako smo pisali, postavio kontroverzni trgovac oružjem Slobodan Tešić, otkriva Kurir!

Zloupotreba položaja

Da su Jeremić, Ponoš i Vujić godinama izuzetno bliski, pokazuje i njihova zajednička fotografija do koje je naš list ekskluzivno došao, a koja je svojevremeno nastala u Njujorku.

- Jeremić je s Vujićem blizak odavno. Njega je i postavio za svog šefa kabineta dok je bio ministar inostranih poslova, i od tada se ne razdvajaju. Vujić je, kako se sumnja, završavao mnoge prljave radnje za Vuka, bio mu je maltene potrčko... A tu je i Ponoš, koji je i danas Jeremićeva desna ruka. Vuk je Ponoša, setimo se, sa sobom vodio i u UN dok je predsedavao Generalnom skupštinom i odatle imaju veze sa mnogim zemljama. Ponoš je s Tešićem i Vujićevim bratom, koji živi u Čileu, ušao i u trgovinu oružjem, to im je svima veliki izvor finansiranja. U svemu tome im koriste Jeremićeve veze u svetu, dok je Zoran Vujić, zbog svog položaja u srpskoj diplomatiji, odnosno MSP, korišćen kada je trebalo završiti neki mutan posao - priča izvor Kurira i dodaje:

- Tako je bilo, recimo, kad je na Kritu zaplenjen brod s oružjem, pa je on otišao u Atinu da u Tešićevo ime pregovara o otkupu zaplenjenog naoružanja. Tada je pokušao da zakaže sastanak sa tamošnjim državnim zvaničnicima iako nije išao kao službenik Vlade Srbije, već privatno. Međutim, naša BIA je sve to saznala. Vujiću su ekspresno otkazani svi sastanci pošto je utvrđeno da u Atini nije bio u ime naše vlade.

foto: Privatna Athiva

Sve ispitati

Stručnjak za bezbednost Darko Trifunović kaže da posle svih otkrića u ovoj aferi treba pokrenuti ozbiljnu istragu i kazniti odgovorne.

- Posle ovakvih otkrića ne možemo da se pravimo da se ništa nije desilo. Sve treba da se preispita unazad. Treba preispitati sve šta se radilo, kako su nekada trošene državne pare, kako su nekima, poput Tešića, davani diplomatski pasoši - kaže on.

Ima svoje ljude u politici... Slobodan Tešić, trgovac oružjem
Ima svoje ljude u politici... Slobodan Tešić, trgovac oružjemfoto: Interpol

Podsetimo, Jeremić je navodno, dok je predsedavao Generalnom skupštinom UN, izlobirao da se Tešić 2013. godine skine sa crne liste UN o zabrani putovanja, na kojoj je bio od 2004, jer je, uprkos sankcijama, izvozio oružje u Liberiju. Nalog za to mu je dao tadašnji ministar diplomatije Ivan Mrkić, kojem je to sugerisao u to vreme predsednik države Tomislav Nikolić.

Kontroverzni

ŠPANCI PROVALILI KRIMINALNE VEZE BRAĆE VUJIĆ

Zorana Vujića je na mesto političkog direktora MSP postavio trgovac oružjem Slobodan Tešić. Sam Tešić je to jednom prilikom i priznao rekavši da je Vujić „naš čovek“, pokazao je dokument koji je Kurir objavio ovih dana. Inače, ovaj kontroverzni biznismen u poslu s oružjem radi sa Vujićevim bratom, koji živi u Čileu.

Vujićev brat bio je povezan i sa nekim srpskim kriminalcima u Španiji, odakle je bio i deportovan zbog nekih muljanja. Problem sa Španijom imao je i Zoran Vujić, jer je upravo ova zemlja sprečila njegovo imenovanje za ambasadora Srbije pri NATO 2013, i to zato što je, u vreme dok se ranije usavršavao u toj zemlji, održavao veze sa pripadnicima zemunskog klana, koji je 2003. ubio premijera Zorana Đinđića.

Kurir.rs/ ekipa kurira Foto: Privatna Arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track