Najnovije vesti

KURIR TV KONFERENCIJA O DUALNOM OBRAZOVANJU Vučić: Fale nam zanatlije, vodoinstalateri će biti najplaćeniji
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

u beogradu

KURIR TV KONFERENCIJA O DUALNOM OBRAZOVANJU Vučić: Fale nam zanatlije, vodoinstalateri će biti najplaćeniji

Politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje danas u Beogradu na konferenciji "Dualno obrazovanje - znanje za budućnost".

12.03 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su svi sumnjali u mere fiskalne konsolidacije i teške mere reformi u Srbiji, ali da je kroz to morao da prođe.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Kada smo donosili odluku o dualnom obrazovanju 15 dana sam imao na naslovnim stranama napade da sam polupismen, iako sam sa dobrim prosekom završio Pravni fakultet, i da ništa ne razumem. A, oni koji ne bi da menjaju ništa, oni su sve znali, ali nam je privreda ostala u kolapsu", rekao je Vučić.

On je rekao da dualno obrazovanje ne donosi samo siguran posao, već i odgovornost i ozbiljnost.

"Ta deca će ranije da napuste svoje porodice, da stvaraju svoju decu i imaćemo generaciju više nego danas, i radnika i stručnjaka iz svih obalst. To jeste teško i ide sporo", rekao je Vučić.

On je istakao i da je, kada se tek upoznao sa sistemom dualnog obrazovanja, razmišljao da li je to stvar navike ili sistema, nečije prirode ili oblika društvene svesti, te da je shvatio da je to, ipak, stvar sistema koji se organizuje.

"Onda shvatite da mi Srbi ni u čemu nismo lošiji od bilo kog drugog, ako uspemo da sprovedemo to. Ali, mi ne priznajemo ni sopstvene rezultate. Ne priznajemo ih ni Novaku Đokoviću, a kako ćemo tek u politici", konstatovao je Vučić.

Vučić je dodao da Srbija ima problema sa stolarima, zavarivačima, klesarima, te da na gradilištu Beograda na vodi rade mahom zanatlije iz regiona.

On je dodao da će vodoinstalateri uskoro u Srbiji imati najveće plate, te da ništa u Srbiji nije moguće izgraditi bez "radnika sa strane".

"Nemamo zanatlije, moraćemo sa strane da dovodimo ljude da rade ono što mi nećemo da radimo. Šta mislite zašto sam išao da obiđem radnike Gradske čistoće? Zato što to niko neće da radi", kazao je Vučić.

Vučić je kazao da će "dramatično rasti primanja zanatlija", a padaće plate menadžera.

"Molim naše kompanije da još jednom razmisle, sve impute koje imaju negativne, višestruko će im se isplatiti kasnije. Samo zemlje sa ovakvim sistemom mogu da očekuju bolju budućnost", zaključio je Vučić.

foto: Kurir TV Printscreen

"Mi ćemo sa ovakvim obrazovanjem biti mnogo 'žilaviji' za svaku vrstu pada, nego što smo bili do juče", poručio je Vučić.

11.18 - Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da 37 obrazovnih duelnih modela postoji u Srbiji, te da to podiže sliku kvaliteta obrazovanja u Srbiji.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Doneli smo zakon o dualnim studijama, ljudi iz našeg visokog obrazovanja su učestvovali u tome. Uskoro ćemo imati i kroz srednju školu i visoko obrazovanje imati dualno učenje", rekao je on i dodao da to podstiče i privredu.

11.15 - Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da je 6.100 učenika Srbije trenutno u programu dualnog obrazovanja.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Skup u Kombank dvorani s početkom u 11 časova, saopšteno je iz kabineta predsednika Republike.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...