STUDENTI BLOKIRALI KNEZ MIHAILOVU: Ispred ambasade CG skandiraju Milo, Šiptare, ne damo svetinje...
Foto: Kurir

protest protiv otimačine

STUDENTI BLOKIRALI KNEZ MIHAILOVU: Ispred ambasade CG skandiraju Milo, Šiptare, ne damo svetinje...

Politika -

BEOGRAD - Više od 1.000 studenata blokiralo je večeras Knez Mhajlovu ulicu u znak protesta protiv legalizacije otimačina pravoslavnih svetinja u Crnoj Gori, a protest je završen oko 21 čas posle šetnje ulicama Beograda.

Protest su organizovali studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a podršku su im pružili i studenti iz Banjaluke.

Studenti su poručili da traže od vlasti da inicira sednicu Saveta bezbednosti UN povodom usvajanja tog zakona, da se 40 ambasadora iz sveta koji dele predstavništvo sa Srbijom izmesti i da se ambasador Crne Gore u Srbiji Tarzan Milošević proglasi personom non grata.

Ispred ambasade Crne Gore u centru Beograda vijorile su se srpske zastave, pevale patriotske pesme, a građani su nosili i ikone.

foto: Kurir

Često su pevani i stihovi "Srbija i Crna Gora, to je jedna familija".

Studenti su osudili to što su sveštenici i vernici, koji su, kako navode, branili svoju imovinu, sinoć pretučeni u Crnoj Gori. Pojedini demonstrantu su gađali ambasadu jajima i uzvikivali "Milove ustaše, napolje iz Srbije" i "Ne damo vam svetinje".

U jednom momentu iz mase demonstaranata, izašla je grupa s maskama i ispalila vatromet iznad ambasade, dok je druga grupa učesnika protesta uzvikivala "izlazite napolje".

foto: Kurir

Protestu je prisustvovao i lider Dveri Boško Obradović, lider pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović, jedan od lidera pokreta "Metla 2020" Miloš Jovanović...

Učesnici protesta zatim su se uputili ka zgradama Predsedništva i Vlade Srbije, a kako su najavili, protest će završiti ispred Hrama Svetog Save.

Na čelu kolone uzdignut je transparent "Zemaljska su kratka carstva, nebeska traju doveka". U gradu nije primetno prisustvo policije.

foto: Kurir

Akademci su uzvikivali pogrdne parole na račun vlastodržaca u Crnoj Gori, skandirali "Milo, Šiptare, ne damo svetinje".

Vijorili su se srpske zastave i crnogorski Кrstaš barjaci, a uzvikivale su se pogrdne parole na račun podgoričkih vlasti.

Na centralnom transparentu pisalo je "Stići će vas pravda preko noći. Кletva svetog Vasilija će vam doći“, kao i "Šiptare Milo, prokleto ti bilo"!

Orilo se „Crna Gora i Srbija, to je jedna familija“, „Nije ovo Montenegro, već junačko srpsko leglo“ i slične parole.

Organizatori su pozvali institucije Republike Srbije da pomognu srpski narod u Crnoj Gori.

(Kurir.rs)

foto: Kurir
foto: Printscreen Kurir TVV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track