Najnovije vesti

PALMER ISKRENO O ĐILASU, JEREMIĆU I OBRADOVIĆU: Razočarani smo liderima opozicije, bojkot je greška
Foto: AP/Amel Emrić

amerika im okrenula leđa

PALMER ISKRENO O ĐILASU, JEREMIĆU I OBRADOVIĆU: Razočarani smo liderima opozicije, bojkot je greška

Politika

SAD su razočarane odlukom lidera dela opozicije da bojkotuju predstojeće izbore i smatraju da je to greška, izjavio je specijalni izaslanik Stejt departmenta za zapadni Balkan Metju Palmer.

"To je greška kojom oduzimaju pravo glasa sopstvenim biračima uz rizik da javnost u Srbiji ostave sa malo pravog izbora predstojećeg proleća", rekao je Palmer za "Srpski telegraf".

On je dodao da se nada da će lideri opozcije preispitati svoju odluku, kao i da se, takođe, nada da će Vlada Srbije učiniti sve što je u njenim moćima kako bi obezbedila "ravan teren" i fer uslove za parlamentarne izbore na proleće.

Govoreći o razlozima zbog kojih Vašingtonu smeta saradnja Srbije sa Rusijom, Palmer je, pre svega, istakao da bi SAD želele da se Beograd opredeli za njih kao partnera.

"Srbija je odlučila da je njena budućnost na Zapadu, uključujući i članstvo u EU. Mi podržavamo taj cilj i uložili smo znatne napore, energiju i sredstva da se on ostvari", rekao je američki diplomata.

On smatra da su ciljevi Rusije i Kine znatno različiti od ciljeva SAD.

"Pogotovo Moskva, aktivno radi protiv zapadne orijentacije ovog regiona. Što se tiče saradnje s Kinom, preporučili bismo Beogradu da dobro razmisli o svojim interesima pre nego što pozove kineske kompanije, koje funkcionišu kao produžena ruka kineske države, da upravljaju ključnim elementima infrastrukture u Srbiji, kao što je telekomunikacija", kaže Palmer.

Govoreći o saradnji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Palmer je rekao da se oni dugo poznaju, da ga ceni i da ga doživljava kao prijatelja.

"Nije da se uvek slažemo, ali naši razgovori su promišljeni i okrenuti budućnosti. Predsednik Vučić se posvetio uvođenju Srbije u EU. To je i naš cilj. To je zajednička vizija koja nam daje čvrste osnove da prevaziđemo moguća neslaganja, ma kakva ona bila. Cenim naše razgovore i uvek im se radujem", dodao je Palmer.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...