Najnovije vesti

PROFESOR BOŽOVIĆ O VUČIĆEVOJ POSETI CRNOJ GORI: Dolazak predsednika Srbije bio bi snažna poruka podrške
Foto: Printscreen/Youtube

reagovanje

PROFESOR BOŽOVIĆ O VUČIĆEVOJ POSETI CRNOJ GORI: Dolazak predsednika Srbije bio bi snažna poruka podrške

Politika

Namera predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Badnje veče provede među Srbima na severu Crne Gore snažna je poruka podrške srpskom narodu, koji pokušava da se odupre otimanju imovine Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori , kaže predsednik IO Matice srpske u Crnoj Gori prof. Vladimir Božović.

Dolazak Vučića u Crnu Goru još nije zvanično najavljen, a Božović naglašava da bi to bila značajna podrška otporu srpskog naroda, pre svega pravoslavnih vernika, Zakonu o slobodi veroispovesti koji je, kako kaže, zapravo zakon o otimanju imovine SPC.

"Poseta ovog tipa, sadržaja i nivoa predsednika Srbije Crnoj Gori predstavlja snažnu podršku našim ukupnim naporima da se odupremo ovom pritisku, ali nisam siguran da će se to na taj način predstaviti i u crnogorskim, pre svega režimskim, medijima", rekao je Božović za Tanjug.

On je naglasio da će to biti predstavljeno kao još jedan čin otvorenosti Crne Gore ka svima onima koji žele da u Crnoj Gori provedu verske praznike, uključujući i predsednika Srbije i da je Crna Gora zemlja stabilnosti.

Božović ne veruje da će u javnosti i od strane vlasti u Crnoj Gori ta poseta dobiti dimenziju koju veruje da ima, a tiče se jedinstva svih Srba u regionu, uz ustavnu obavezu države Srbije da to jedinstvo podstiče, održava i čuva, na svim teritorijama gde Srbi žive.

U narednom periodu vlast u Crnoj Gori pokušaće, procenjuje Božović, da normalizuje stanje vezano za otpor građana prema, kako tvrdi, jednom disktriminatorskom zakonu i da će ići na to da vremenom oslabi oštrica otpora.

Smatra takođe da vlast u Podgorici neće radikalizovati odnos prema SPC sve do izbora, koji su planirani za ovu godinu, kao i da će primena zakona početi posle izbora, ukoliko aktuelna vlast ostvari političku prevagu.

"To konkretno znači bukvalno otimanje imovine SPC i svođenje SPC na nivo verske zajednice, koja je odnedavno na ovim prostorima, gde će državni činovnik određivati vreme u kom SPC, odnosno vernici, imaju priliku da koriste određene verske objekte", zaključio je on.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...