EVO ŠTA JE MINISTRIMA DOGAĐAJ GODINE: Miloš Veliki obeležio 2019.
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll/Rade Prelić

ocena

EVO ŠTA JE MINISTRIMA DOGAĐAJ GODINE: Miloš Veliki obeležio 2019.

Politika -

Ministri i funkcioneri sumiraju za Kurir koje su to ličnosti i događaji, prema njihovom mišljenju, obeležili 2019.

Događaj godine je, za većinu, završetak izgradnje auto- puta "Miloš Veliki", dok su im pozitivne ličnosti godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić i teniser Novak Đoković.

Anketa 1. Šta je za vas događaj godine u Srbiji? 2. Šta je za vas događaj godine u svetu? 3. Ko je za vas ličnost godine u Srbiji (pozivitna i negativna)? 4. Ko je za vas ličnost godine u svetu (pozitivna i negativna)? 5. Šta je vama privatno obeležilo prethodnu godinu?

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada Ličnost godine je Vučić

foto: Espreso

1. Završetak izgradnje auto- puteva na koje se čekalo decenijama i auto- puta "Miloš Veliki". Događaj godine u Novom Sadu je to što smo na najbolji način prezentovali svoju zemlju kao Omladinska prestonica Evrope. 2. Neobelova nagrada za književnost Peteru Handkeu, istinskom prijatelju našeg naroda. 3. Pozitivna - predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zbog svega što je uradio za Srbiju. Negativne - svi oni "jurišnici" na zgradu Predsedništva, Skupštine... Svi oni koji crtaju mete predsedniku, njegovoj porodici... 4. Posmatrajmo to kroz prizmu podrške našoj zemlji - svi svetski državnici koji su svoju podršku pokazali posetom našoj zemlji, koji su na stalnoj vezi sa našim predsednikom. A negattivnim smatram one koji pokušavaju da uspore napredak Srbije. 5. Punoletstvo mog strijeg sina Mihaila. I svi uspesi mog mlađeg sina Danila.

Igor Mirović, premijer Vojvodine Đoković i Putin obeležili godinu

foto: Pokrajinska vlada

1. Svakako završetak rdova i otvaranje auto- puta Miloš Veliki i završetak Koridora 10. 2. Peter Handke i Olga Tokarčuk, dobitnici Nobelove nagrade za književnost. Dugo jedna vest, kao da je Handke dobio Nobela, nije tako ustalasala svet i region. On je govorio govorio istinu o nama. 3. Novak Đoković, naročito posle velikog povratka posle Vimbldona. Negativna ličnost mi je Dragan Đilas, jer smo saznali da je imao prihod od 620 miliona evra za 10 godina. 4. Vladimir Putin, jer je povratio veru u međunarodni pravni poredak i Si, jer je povratio veru u neku vrstu višepolnog ekonomskog sveta. Negativna ličnost mi je Hilari Klinton kada se predomišljala da li će da se kandiduje za predsednika SAD. 5. Konačno sam pripremio moju treću zbriku pesama za izlazak iz štampe. Zbirka nosi naziv "Povratak u logos".

Rasim Ljajić, ministar trgovine Želim što pre da zaboravim 2019.

foto: Zorana Jevtić

1. Ovu godinu su kod nas obeležili autoputevi. Posle decenija iščekivanja, u 2019. je konačno završen Koridor 10, a dosta se odmaklo i u izgradnji Koridora 11. 2. Bez ikakve sumnje to je rast populizma, kao i trgovinskih ratova koji mogu da dovedu do opšte nestabilnosti. To je usporilo globalnu trgovinu i privredni rast u mnogim zemljama. 3. Najveći utisak je svakako ostavio Zdravko Čolić sa svojih šest uzastopnih koncerata u Areni. 4. Kao strastveni ljubitelj - Lionel Mesi, koji je nedavno, rekordni, šesti put postao dobitnik nagrade ,,Zlatna kopačka". 5. Želim da ovu godinu što pre zaboravim. Jedino dobro u 2019. je to što odlazi i nemam po čemu dobrom da je pamtim.

Zorana Mihajlović, ministarka građevine Promenili smo infrastrukturno lice Srbije

foto: Ana Paunković

1. Završetak Koridra 10 i završetak auto-puta Miloš Veliki od Beograda do Čačka. Završetkom ovih projekata promenili smo infrastrukturno lice Srbije. 2. Trgovinske sankcije koje je SAD uvela Kini i EU. Odsustvo sposobnosti EU da reši unutrašnja pitanja poput Bregzita i rastućeg političkog populizma s druge strane, zbog čega trpe sve zemlje Zapadnog Balkana. 3. Pošto cenim samo one koji su pozitivni onda bih izdvojila dve ličnosti. To su oni koji ne odustaju, koji se nikad ne predaju - Aleksandar Vučić i Novak Đoković. 4. Izabraću samo pozitivne ličnosti - predsednik Francuske Emanuel Makron koji se nametnuo kao novi lider EU, a drugi je predsednik SAD Donald Tramp koji uspeva da SAD očuva na mestu planetarnog lidera. 5. Za mene je svaki uspeh u infrastrukturi, građevini, saobraćaju ili činjenici da je Srbija 9. na svetu u izdavanju elektronskih građevinskih dozvola i lični uspeh. A baš lični utisak ove godine i velika radost to što i pored svih poslova i različitosti sva moja prijateljstva opstaju.

Jadranka Joksimović, ministarka za evrointegracije Utisak mi je pad stope nezaposlenosti

foto: Zorana Jevtić

1. U Srbiji prvi put pad stope nezaposlenosti ispod 10 odsto. 2. Formiranje nove Evropske komisije. 3. Alekandar Vučić pozivitna, lideri vanparlamentarne opozicije negativni. 4. Merkel i Ursula Von der Lajen pozitivne, a negativnih ima toliko da ne bih da nabrajam. 5. Proletela mi je ova godina, uvek se nadam boljoj narednoj.

Nela Kuburović, ministarka pravde Saznala sam da ću postati mama

foto: Marina Lopičić

1. Usvajanje doživotne kazne zatvora za ubice žena i dece, što je podržalo skoro 160 hiljada građana Srbije. 2. Požar pariske katedrale „Notr Dam", čiju je obnovu podržala i Republika Srbija. 3. Za mene su sve dame iz ženske odbojkaške reprezentacije Srbije, zajedno sa odbojkašima iz naše muške reprezentacije, ličnosti godine u Srbiji u 2019. Nešto što je najnegativnije, što se dogodilo u ovoj godini, jeste svirepo ubistvo trogodišnje devojcice kod Negotina. Njen ubica, čije ime neću ni da spominjem, jeste neko ko zaslužuje najtežu kaznu i budi u meni najužasnija osećanja. 4. Ovogodišnji nobelovac Piter Handke, koji je jedan od retkih intelektualaca i svetskih književnika, koji je otvoreno stao na stranu istine i Srbije u njenim najtežim trenutcima, pišuci o dešavanjima sa prostora bivše Jugoslavije za vreme rata devedesetih. Negativne- to sve one ubice dece, žena, nemoćnih, profitera ratnih zbivanja... 5. Moram da budem zaista iskrena, ali to je što sam saznala da ću postati mama.

Ivica Dačić, šef diplomatije Poseta Markona obeležila godinu

foto: Zorana Jevtić

1. Poseta francuskog predsednika Emanula Makrona 2. Pobeda Borisa Džonsona i definitivni Bregzit 3. Pozitivna ličnost godine je Aleksandar Vučić zbog jačanja Srbije. Negativne ličnosti su bojkotaši, koji time nanose štetu Srbiji 4. Pozitivna ličnost godine u svetu je Vladimir Putin zbog jačanja Rusije. Negativne - svi koji nas mrze 5. Da su mi deca odrasla, a nisam ni primetio, nažalost.

Kurir.rs/K.B/Foto:Tanjug, Dimitrije Gol

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track