POPOVIĆ: Probudila se nacionalna svest, ne damo svetinje
Foto: Ministarstvo za inovacije

predsednik srpske narodne partije

POPOVIĆ: Probudila se nacionalna svest, ne damo svetinje

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović izjavio je danas da se uoči Božića čitav Srpski narod, ma gde živeo, ponovo budi i diže glas u odbranu sopstvenog duhovnog nasleđa i nacionalnog dostojanstva uz poruku da ne da svoje svetinje.

"Ovo nacionalno buđenje, direktno je podstaknuto novim progonom, kojem je izložena naša Crkva i naši sunarodnici u Crnoj Gori", naveo je Popović u izjavi za javnost.

On je ukazao da koliko je snažna svest o nacionalnom jedinstvu srpskog naroda i zajedničkoj nacionalnoj sudbini najbolje svedoče prizori podrške progonjenoj braći na trgovima i ulicama u Beogradu, Novom Sadu, Kosovskoj Mitrovici, Banjaluci, Trebinju, Kumanovu i širom same Crne Gore, saopštila je SNP.

Prema rečima Popovića, otpor "antisrpskom" režimu Mila Đukanovića, koji već godinama želi da uništi srpski narod i srpsku Crkvu u Crnoj Gori, probudio je nacionalnu svest, kako kaže, "godinama uspavljivanu iluzijama o evropskoj sreći i potiskivanu stalnim nametanjem osećaja krivice".

Jedini zahtevi koji su sa zapada isporučivani našem narodu i srpskoj državi svih ovih godina, navodi Popović, bili su da zaboravimo i odreknemo se svoga Kosova, da zaboravimo junaštvo i žrtvu Janka Vukotića i crnogorske braće na Mojkovcu, da zatvaramo oči pred stradanjima u Bratuncu i Kravici, da ćutimo pred "divljanjem pomahnitalog novoustaštva u Hrvatskoj, koje slavi progon našeg naroda u Oluji".

"Božić, kao dan najvećeg i najslavnijeg rađanja u ljudskoj istoriji, posle kojeg više ništa u istoriji nije moglo da bude isto, ove godine svedoči na svim prostorima gde živimo - da ni u Srpskom narodu više ništa neće biti isto", ocenio je Popović.

On je poručio da ta nova vera i snaga koju srpska mladost pokazuje u mirnim protestima za odbranu svetinja i našeg nasleđa, oslobođena lažnih snova i nespremna da više ćuti, "neće dopustiti nikome ovde da Kosovo izuzme iz poretka utvrđenog našim Ustavom i Rezolucijom 1244, da našu državu uvede u NATO pakt i zavadi nas sa Rusijom, jedinim iskrenim saveznikom i prijateljem Srbije".

"Ovaj narod više neće dati da mu ćutke hapse braću, skrnave i otimaju svetinje u srpskoj Sparti, da mu prete ukidanjem Republike Srpske, da ga asimiluju u Hrvatskoj i Makedoniji", istakao je Popović.

"Ovaj Sveti Božić je početak velike obnove nacije, i sada je važno da mudrošću, strpljenjem, upornim radom i na osnovu svih, često i negativnih iskustava i grešaka iz prošlosti, ekonomski ojačamo Srbiju i njene državne institucije", smatra Popović.

Dodaje da treba da štitimo naš ustavni i demokratski poredak, modernizujući našu zemlju i povezujući je sa svetom.

"Da čuvamo svoju slobodu i nezavisnost, gradeći jedinstvo i unutrašnji mir, uz istinsko povezivanje svih Srba, i očuvanje i umnožavanje onoga što su nam naši preci ostavili u zalog", naveo je Popović.

On ističe i da za Srbe, za Božić, posle svetog pozdrava "Hristos se rodi", nema važnije poruke za budućnost i opstanak srpskog naroda, od one "Ne damo svetinje!

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track