ČESTITKE ZVANIČNIKA ZA BOŽIĆNE PRAZNIKE: Da najradosniji hrišćanski praznik svima donese mir, dobro zdravlje i radost
Foto: Shutterstock, Nemanja Pančić, Beta/Mileta Mirčetić, Ana Paunković, Marina Lopičić

patrijarhu Irineju i svim vernicima

ČESTITKE ZVANIČNIKA ZA BOŽIĆNE PRAZNIKE: Da najradosniji hrišćanski praznik svima donese mir, dobro zdravlje i radost

Politika -

Ministri, pokrajinski i drugi fukcioneri čestitali su danas Badnji dan i Božić patrijarhu Irineju, episkopima i sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve i svim vernicima koji ove praznike slave po julijanskom kalendaru, uz tradicionalni hrišćanski pozdrav: "Mir Božji, Hristos se rodi!".

Mnogi od njih osvrnuli su se i na situaciju u Crnoj Gori, gde je usvojeni sporni Zakon o slobodi veroispovesti.

"Neka nam najradosniji hrišćanski praznik svima donese mir, dobro zdravlje i radost, a našim sunarodnicima i sveštenstvu u Crnoj Gori da snagu u pravednoj borbi za očuvanje svetinja i prava na svoj identitet", poručila je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, poželevši vernicima, patrijarhu, episkopima i sveštenstvu SPC dobro zdravlje, mir i blagostanje.

foto: Beta/Mileta Mirčetić

Ona je dodala da su božićni praznici poziv i podsećanje da "čuvamo, obnavljamo i učvršćujemo vrednosti koje su nas kao pojedince i kao narod vodile pravim putem i u najtežim vremenima i da nastavimo da ih prenosimo budućim pokolenjima".

Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević poželeo je da "ovaj radostan praznik donese dobro zdravlje, mnogo uspeha i sreće svim pravoslavnim hrišćanima", ističući da su božićni praznici vreme kada treba da osnažimo ljubav i slogu, da praštamo i da se mirimo i još više da se ujedinimo.

"Neka nam praznik podari snage da izdržimo iskušenja koja su pred našim narodom, da sačuvamo i odbranimo svetinje koje su svedoci istorije i tradicije našeg naroda na ovim prostorima. Mir Božiji, Hristos se rodi", naveo je Đorđević.

Čestitajući Božić i 2020. godinu, ministarka pravde Nela Kuburović je svima poželela zdravlje, sreću i blagostanje.

foto: Marina Lopičić

"Neka radost rođenja i obnove života bude nadahnuće da i u narednoj godini spremno dočekamo sve izazove koji se postave pred našu državu i narod", napisala je Kuburović u čestitci patrijarhu Irineju i svim vernicima.

Potpredsednik Narodne skupštine i predsednik Poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević poželeo je patrijarhu Irineju, sveštenstvu, monaštvu i svim građanima Srbije najradosnije hrišćanske praznike uz želju da ih provedu u slozi, zdravlju i sreći uz svoje najmilije i dodao da moramo da čuvamo i sačuvamo pravoslavnu veru za naše potomstvo.

"Za nas Srbe, gde god da živimo, gde god da smo rasejani, u danima kad opet mnogi žele da nas razdvajaju i prisvajaju naše duhovne svetinje i naše svetosavske korene, ovaj Božić je još snažniji motiv naše sloge i našeg duhovnog i nacionalnog jedinstva", naveo je on.

Milićević je naglasio da je srpsko svetosavlje i danas najsnažnija duhovna snaga koja čuva naš narod i na Kosovu i Metohiji, gde se bori za ostanak na svojim vekovnim ognjištima.

"Za opstanak svoje pravoslavne vere danas se na svetosavski način bore i Srbi u Crnoj Gori kojima žele da oduzmu pravo na veru i svetinje naše crkve koje su tamo još od Nemanjića", naveo je Milićević.

Ističe da u ove božićne dane treba sve nas da okupi sloga, dobročinstvo, bratska ljubav i snaga naše vere "koja nas je uvek okupljala kada je bili teško, kada je trebalo braniti naše duhovne korene i otadžbinu".

foto: Printskrin

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević je svoje ime i u ime Skupštine Grada Beograda, poželeo svim vernicima koji najradosniji hrišćanski praznik slave po julijanskom kalendaru, srećan Božić i da "uprkos svim teškoćama koje opterećuju današnji svet veruju u ljudsku dobrotu, da se drže jedinstva u svemu što je bitno za naš narod i crkvu i da svuda postupaju u duhu bratske ljubavi".

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević navela je da je Božić prilika da se svi zajedno podsetimo istinskih vrednosti, zajedništva, plemenitosti, međusobnog razumevanja i tolerancije i poželela vernicima da Badnje veče i Božić provedu u miru i ljubavi sa svojim porodicama i prijateljima.

Odlazeći potpredsednik kosovske Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić poželeo je da "praznik mira, nade i ljubavi darovanih nam kroz rođenje Hrista budu osnovna pokretačka i stvaralačka snaga u našem životu".

"Želim da vam Božić donese mnogo radosti, zdravlja, uspeha i poštovanja. Božić nas podseća na one koji su nam najbliži, najmiliji i zato je poruka razumevanja i solidarnosti koju ovaj praznik nosi u sebi danas važnija nego ikad za sve", naveo je on.

U čestitci Kosovskomitrovačkog okruga, u kojoj je potpisan načelnik okruga Slavko Simić, ističe se da je dan Hristovog rođenja velika radost za sve hrišćane, koji nas uvek iznova podseća da su ljubav, poštovanje i zajedništvo najveće vrednosti na kojima se gradi poverenje, vera i nada u bolje sutra na Kosovu i Metohiji.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track