ALBANCI PONOVO SEJU STRAH: Provokacija u Pasjanu osvanuli antisrpski grafiti!
Foto: Tanjug / Kosovo onlajn

Sramno

ALBANCI PONOVO SEJU STRAH: Provokacija u Pasjanu osvanuli antisrpski grafiti!

Politika -

Albanci ponovo provociraju! Zasad nepoznate osobe ispisale su tokom noći između ponedeljka i utorka na nekoliko lokacija u selu Pasjane, u opštini Parteš na Kosovu i Metohiji, uvredljive antisrpske grafite - „UČK“ (skraćenica terorističke Oslobodilačke vojske Kosova) i „Fuck Srbija“!

Grafiti su osvanuli su na nekoliko objekata u Pasjanu koje je, sa 2.000 Srba, najveće srpsko selo u Kosovskom Pomoravlju, prenos Kosovo onlajn. Šef biroa Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Kosovskom Pomoravlju Zoran Stojković izjavio je za taj portal da je ispisivanje grafita uznemirilo tamošnje Srbe. On je ukazao na to da se incident dogodio u božićnoj noći i dodao da su vlasnici nekih objekata već prekrečili grafite. Grafiti su ispisani na objektima koji se nalaze u blizini puta koji prolazi kroz selo.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić osudio je ispisivanje antisrpskih grafita u Pasjanima.

foto: Marina Lopičić

- Vulgarne poruke mržnje koje su u božićnoj noći ispisane na zidovima u srpskom selu Pasjanu, u Kosovskom Pomoravlju, onespokojile su Srbe na najveći hrišćanski praznik. U danu kada Srbi svojim susedima upućuju poruku mira, vraćeno im je porukama mržnje i neprijateljstva, i to je surova slika stvarnosti na KiM - istakao je Đurić, koji je pozvao Prištinu i međunarodne institucije na KiM da „prestanu da okreću glavu od sve smelijih, bezobzirnijih i učestalijih ekstremističkih ispada u južnoj srpskoj pokrajini“.

Đakovica BADNJAK STIGAO UPRKOS PROTESTIMA ALBANACA

Uprkos protestima Albanaca ispred manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Đakovici, badnjaci ubrani na tamošnjem obližnjem brdu Čabrat stigli su u ovu svetinju. Zbog protesta nekoliko desetina đakovičkih Albanaca zbog najave da će doći Srbi iz raseljeništva, predstavnici privremenog organa opštine Đakovica ispred Vlade Srbije odustali su od posete.

U Đakovici je do juna 1999. živelo 12.000 Srba, što je 10 odsto ukupnog stanovništva ove metohisjke opštine. Od NATO agresije i okupacije pokrajine prije dvadeset godina, ovde žive samo dve monahinje u manastiru koji je spaljen 2004, a u međuvremenu obnovljen - igumanija Teoktista i mati Joanikija.

(Kurir.rs / Foto:Tanjug / Kosovo onlajn)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track