RASTE PRITISAK NA NAŠU ZEMLJU: Tramp PRETI SRBIJI SANKCIJAMA zbog Putinovog naoružanja!
Foto: Profimedia, AP Evan Vucci

Trn u oku

RASTE PRITISAK NA NAŠU ZEMLJU: Tramp PRETI SRBIJI SANKCIJAMA zbog Putinovog naoružanja!

Politika -

Naša zemlja je već prvom kupovinom vojne opreme iz Rusije došla u opasnost da se nađe na crnoj listi velikih svetskih sila, pre svega SAD. Na to upozorava i ministar Aleksandar Vulin.

Srbija rizikuje da joj uvedu sankcije zbog odluke da u Rusiji nabavi najbolje naoružanje za odbranu zemlje. To je priznao i ministar odbrane Aleksandar Vulin, uz poruku da srpski državni vrh u toj sferi nikada nije kalkulisao, niti učestvovao u antiruskoj histeriji.

Opasnost u vidu sankcija vreba najpre iz SAD, upozoravaju stručnjaci i objašnjavaju da bi blaži oblik kažnjavanja bila svojevrsna rampa za službena ili ovlašćena lica, a drastičnija varijanta bi bio direktan udar na našu namensku industriju.

foto: BETA/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Darimir Banda

Srpski interes

Vulin je naglasio da su sankcije i dalje moguće, jer predsednik Aleksandar Vučić nikada nije bežao od zameranja bilo kome, pa ni Zapadu. Kako je rekao, Vučić je jedini čovek koji je glasno rekao da nikada neće učestvovati u antiruskoj histeriji. - Vodimo računa samo i jedino o srpskim interesima i takvu vojsku pravimo. Vučić je jedini čovek u Evropi i jedini političar u ovom delu sveta koji je imao hrabrosti da kaže da neće da uvede sankcije Rusiji, koji je imao hrabrosti da kaže: „Da, kupiću sve što mi je potrebno sa Istoka kada je u pitanju naoružanje“, izlažući se time opasnosti od sankcija. Ja ne znam, možda će nam uvesti sankcije zbog svega što smo kupili. To je vrlo moguće. Šta da radimo, nismo se rukovodili time - izjavio je Vulin.

Okršaj velikih

Vojni analitičar Vlade Radulović za Kurir podseća da je od prvog dana bilo poznato da se Srbija može naći na listi zemalja prema kojima će biti primenjene sankcije ukoliko krene u proceduru kupovine naoružanja iz Rusije: - Međutim, ovde nije reč o pritisku na Srbiju, iako pritisaka svakako da ima, već je reč o svojevrsnom okršaju velikih, odnosno SAD i Rusije, u koji je Srbija indirektno uvučena. Sudeći po aktuelnom zakonu u SAD, pitanje uvođenja sankcija je realno, ali ostaje da se vidi da li će ih biti i u kom formatu. One se mogu odnositi na neka službena ili ovlašćena lica, što predstavlja blažu varijantu u odnosu na potencijalnu opciju koja bi mogla direktno pogoditi našu namensku industriju, a time indirektno i više od 10.000 porodica u Srbiji.

foto: Printscreen

Šta je Srbija ugovorila s Rusijom

6 aviona „mig-29“ 4 borbena helikoptera „mi-35M“ 3 borbeno-transportna helikoptera „mi-17V-5“ 30 tenkova T-72 30 borbenih vozila BRDM-2 PVO sistem „Pancir“

Milisav Paić DISCIPLINOVANJE SRBIJE VIŠE NE PROLAZI

Predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga i bivši ambasador Milisav Paić smatra da pretnja sankcijama ne doprinosi izgradnji poverenja između Srbije i SAD. - To poverenje se ne može više graditi tako što će da nas disciplinuju i da nam kažu šta je najbolje za nas. Da bi zadržala političku i vojnu neutralnost, Srbija je postupila kao što bi svaka druga država - diverzifikovala je izvore svog naoružanja. Zamerke iz SAD, odnosno NATO, nemaju političko uporište i uvođenje sankcija bi više štete napravilo drugoj strani nego nama - ocenjuje Paić za Kurir.

foto: Kurir

Ne propustite

DANAS POKLON U KURIRU! SET GUMICA ZA KOSU: Budite kreativne i jedinstvene

Za sve dame koje žele da svaki dan imaju drugačiju frizuru Kurir je spremio još jedan fenomenalan poklon - SET GUMICA ZA KOSU.

Set sadrži 10 ukrasnih gumica za vezivanje kose u roze, plavoj, ljubicastoj, zelenoj i narandzastoj boji.

Ne čupaju i ne kidaju kosu.

foto: Kurir

Čitajte KURIR!

Kurir.rs/Ivana Kljajić/Foto: Profimedia, AP/Evan Vucci

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track