NAKON PRIVOĐENJA EKSSAVETNIKA: Zorana: Nemam nikakve veze s optužbama!
Foto: Ana Paunković

Oglasila se

NAKON PRIVOĐENJA EKSSAVETNIKA: Zorana: Nemam nikakve veze s optužbama!

Politika -

Poruka: Razočarana sam ponašanjem direktora Jevtića i svime što mu se stavlja na teret. Pozdravljam rad državnih organa u rasvetljavanju činjenica. Ja sam im dostupna u svakom trenutku, navela je ministarka Mihajlović

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da nema nikakve veze s optužbama zbog kojih je uhapšen v. d. generalnog direktora „Infrastrukture železnice Srbije“ Miroljub Jevtić.

Takođe je istakla da je u svakom trenutku dostupna nadležnim pravosudnim organima, od kojih očekuje da urade sve što je u skladu sa zakonom.

Rasvetliti slučaj

- Ni na koji način nisam učestvovala i nemam nikakve veze s optužbama zbog kojih je uhapšen Jevtić. Razočarana sam ponašanjem direktora Jevtića i svime što mu se stavlja na teret. Pozdravljam rad državnih organa u rasvetljavanju svih činjenica vezanih za ovaj slučaj. Po tome se vidi da Srbija danas nije više ista zemlja kao što je bila - navela je Mihajlovićeva i dodala: - Od nadležnih pravosudnih organa očekujem da urade sve što je u skladu sa zakonom, a ja sam im dostupna u svakom trenutku.

Priveden... Miroljub  Jevtić
Priveden... Miroljub Jevtićfoto: Ministarstvo Građevinarstva Saobraćaja I Infrastrukture

Jevtić je, podsetimo, uhapšen zbog primanja mita od 10.000 evra. On je nakon toga u policiji priznao krivično delo i rekao da je deo novca navodno davao na ruke Mihajlovićevoj i njenom partneru Vladimiru Atanackoviću. Pored Jevtića, uhapšeni su i Dragoslav Burzanović, član Nadzornog odbora Privrednog društva „Ratko Mitrović“ iz Novog Sada, i dvojica advokata iz tog grada Zoran Stojanović i Vladislav Kostić. Kako je Kurir juče pisao, malverzacije su trajale godinu i po dana, a otkrivenih 10.000 evra su samo jedna od tranši. Osnovano se sumnja se da je iz „Infrastruktura železnice“ na ime fiktivnih ugovora isplaćeno više od 800.000 evra advokatskoj kancelariji, odakle su novac posle vraćali direktoru i talili se.

Izvući pouku

Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija kaže da je ovaj slučaj klasični primer kako se javna preduzeća potkradaju fakturisanjem lažnih usluga advokata: - Nedavna analiza je pokazala da od 40 javnih preduzeća nijedno ne objavljuje ugovore o pravnim uslugama. Država bi morala da izvuče pouku i uvede obavezu da se ti ugovori objavljuju kako bi se smanjila korupcija - kaže on.

IZJASNILI SE - UHAPŠENI SASLUŠANI U TUŽILAŠTVU

Jevtić negirao krivicu, nije pominjao Zoranu

foto: MUP Srbije

Jevtić i ostali osumnjičeni saslušavani su juče u Tužilaštvu za organizovani kriminal. Oni su uhapšeni u petak zbog sumnje da je Jevtić primio mito od 10.000 evra preko posrednika Burzanovića u službenim prostorijama. Svi su pred tužiocem negirali krivična dela. - Jevtić je tvrdio da tih 10.000 evra koje je doneo Burzanović nisu mito, već dug. Nije pominjao ministarku Zoranu Mihajlović. U policiji inače prethodno nije pravljen zapisnik, ono što je on tamo govorio nije ni bilo formalno saslušanje - ispričao je izvor Kurira.

foto: MUP Srbije

Tužilaštvo je saopštilo da je Jevtić neosnovano i nepotrebno angažovao advokate na poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga, te da postoji osnovana sumnja da su oni deo uplaćenog novca od „Infrastruktura železnice“ po osnovu fakturisanih usluga u višemilionskim iznosima, kao mito, preko posrednika, predavali Jevtiću.

Tužilaštvo je za sve osumnjičene od suda zatražilo određivanje pritvora.

Kurir.rs/ Biljana Bojić Foto: Ana Paunković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track