Najnovije vesti

SVI SE TOME RADUJU, VUČIĆ O SPUŠTANJU CENZUSA: To ne ide na ruku samo SNS! Opoziciji je jasno da od bojkota nema ništa
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

nema odlaganja izbora

SVI SE TOME RADUJU, VUČIĆ O SPUŠTANJU CENZUSA: To ne ide na ruku samo SNS! Opoziciji je jasno da od bojkota nema ništa

Politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se svi raduju spuštanju izbornog cenzusa na tri odsto, a da to ne ide na ruku Srpskoj naprednoj stranci, pa će morati da ih ubedi da to prihvate.

Predsednik je rekao da je on mislio da je dijalog sa opozicijom vođen da bi oni učestvovali na izborima, a oni su, primećuje, u stvari vodili dijalog da bi mi bili budale.

"Ok, mi smo budale, vi ste pametni i ne učestvujete na izborima. Pustite ljude koji učestvuju na izborima, koji će, saglasno potrebama, da određuju izborne uslove".

Na pitanje zašto opozicija to nije prihvatila, Vučić je kazao da se oni zapravo raduju toj promeni.

"Raduju se oni, znaju da im je to šansa da uđu u Parlament, ako ne sad, onda neki drugi put. Makar im to bilo za godinu, tri, pet ili šest", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da su svi saglasni oko spuštanja cenzuza na 3 odsto, a da o tome mora da ubedi članove SNS.

"Mi smo promenili tri zakona koje su oni tražili da promenimo. Svi ti zakoni se suštinski odnose na izbore više nego na cenzus. Njima je jasno da od bojkota nema ništa", rekao je Vučić.

Kaže da je suština to da je njima jasno da od bojkota nema ništa i da će biti više stranaka koje će da čuvaju svoju poziciju u parlamentu, umesto da upadaju sa testerama na RTS.

Nema odlaganja izbora, neću kršiti ustav, zalud se Đilas i Obradović nadaju da će me niko naterati da oni sa po 2 odsto podrške uđu u vladu, poručuje predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da bi odlaganje izbora bilo moguće samo ako se prekrši Ustav i poručio da to sigurno neće uraditi.

On je tako prokomentarisao izjavu Boška Obradovića da je dozvoljeno i odložiti izbore, ako je dozvoljno smanjiti cenzus.

Vucić kaže da ni u jednom udžbeniku ne piše da se smanjivanjem cenzusa otežava opoziciji, već upravo da se olakšava manjim strankama da uđu u parlamenti i da će zbog toga SNS imati 110 ili 120 ili 130 mandata umesto 140 ili 150 poslanika u parlamentu.

Na podsećanje novinara da je Savezni ustavni sud u Nemačkoj 2014, dva meseca pred izbore, rekao da cenzus ne sme da bude ni tri odsto, kako bi bila veća reprezentativnost građana u parlamentu i to je tada bilo kvalifikovano kao demokratska odluka, rekao je da je to svakome jasno i u Srbiji, osim zlonamernim ljudima.

Dragan Đilas i Vuk Jeremić znaju da im je smanjenje cenzusa jedina šansa da uđu u parlament, a sva njihova argumentacija protiv je glupost, prosto, moraju nešto na televiziji da kažu, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na dodatno pitanje zašto se sada protive kada ranije, dok su bili na vlasti, nisu bili protiv, Vučić je odgovorio da ne treba tražiti ozbiljnu argumentaciju kako bi se pobijala njihova neozbiljna.

"To je jedina šansa da pređu cenzus, makar za dve, tri, četiri ili šest godina. Jedina šansa. Glupost je što iznose, ali moraju nešto na televiziji da kažu", objasnio je Vučić.

(Kurir.s)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...