MILOV REŽIM HOĆE DA ZABRANI EMITOVANJE TELEVIZIJA IZ SRBIJE: Dali rok od petnaest dana, traže od REM da reaguje
Ilustracija, Foto: EPA

ZAHTEV IZ PODGORICE

MILOV REŽIM HOĆE DA ZABRANI EMITOVANJE TELEVIZIJA IZ SRBIJE: Dali rok od petnaest dana, traže od REM da reaguje

Politika -

PODGORICA - Savet Agencije za elektronske medije (SAEM) Crne Gore saopštio je da će od srpskog regulatora zatražiti utvrđivanje odgovornosti televizija Hepi, Pink M i RTS zbog kršenja standarda i najavio mogućnost ukidanja emitovanja programa tih televizija na teritoriji Crne Gore.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

SAEM u saopštenju navodi da će od Regulatornog tela Srbije za elektronske medije (REM) zatraži da pokrene proceduru za utvrdjivanje odgovornosti Hepi TV, TV Pink M i TV RTS1 zbog kršenja standarda propisanih Konvencijom o prekograničnoj televiziji i Direktivom o AVM uslugama i da preduzme adekvatne mere.

SAEM to traži jer je uočio da ti RTV-emiteri koriste "pogrdno, uvredljivo ili uznemiravajuće izražavanje koje podstiče intenzivne negativne emocije, iskazivanje neprijateljstva ili želju za diskriminacijom, kao i omalovažavanje ili obezvrđjivanje pripadnika crnogorske nacionalnosti, negiranjem njihovog nacionalnog identiteta i posebnosti".

Ilustracija
Ilustracijafoto: Youtube Printscreen

"Podsećamo da je Konvencijom o prekograničnoj televiziji i Direktivom o AVM uslugama propisano da svi programski prilozi u pogledu njihovog prikazivanja i sadržaja treba da poštuju dostojanstvo ljudskog bića i osnovna prava drugih, kao i da posebno ne smeju neprikladno isticati nasilje ili podsticati rasnu netrpeljivost, kao i da ne smeju sadržati bilo kakvo podsticanje mržnje na osnovu rase, pola, vere ili nacionalnosti", ističe crnogorska Agencija za elektronske medije.

Uvažavajući da se radi o pitanju od javnog interesa, odnosno kršenju standarda propisanih međunarodnim dokumentima, SAEM je pozvao REM Srbije da preduzme "neophodne radnje u cilju njihovog otklanjanja u najkraćem mogućem roku".

"SAEM izražava očekivanje da će Regulatorno telo za elektronske medije u Srbiji, u skladu s našom dobrom dosadašnjom saradnjom, preduzeti neophodne radnje i sankcionisati kršenje programskih standarda u narednih 15 dana, što je i zakonom definisan rok”, navodi se u saopštenju.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Na taj način bi se, piše AEM, "doprinelo promociji i efikasnoj primeni preuzetih međunarodnih obaveza u vezi sa slobodom prijema i reemitovanja sadržaja iz drugih država, u pravcu unapređenja i zaštite kako slobode izražavanja, tako i drugih ljudskih prava građana".

"Ukoliko se i nakon isteka roka nastavi kršenje medijskih standarda, Savet Agencije će preduzeti mere ograničavanja reemitovanja spornih programa na teritoriji Crne Gore", upozorila je Agencija za elektronske medije.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track