ZLATIBOR LONČAR O ĐILASOVOM PLANU 2020: Hvala, ali ne hvala, građanima Srbije je dosta takvih planova
Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

kritika

ZLATIBOR LONČAR O ĐILASOVOM PLANU 2020: Hvala, ali ne hvala, građanima Srbije je dosta takvih planova

Politika -

BEOGRAD - Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kritikuje bivše gradonačelnika Dragan Đilas zbog toga što danas obećava lekarima platu od 1.000 evra, a, kako tvrdi, nije ispunio obećanje iz 2012. o rekonstrukciji KC Srbije u roku od tri godine.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Dragana Udovičić

Lončar je reagujući na Đilasov plan "Srbija 2020", a koji predviđa, između ostalog, i platu lekarima od 1.000 evra, naveo da je Đilas 30. aprila 2012. u Starom dvoru kao tadašnji gradonačelnik prisustvovao prezentaciji projekta Rekonstrukcija četiri klinička centra u Srbiji, kao i početku tenderskog postupka za izvođače radova.

"Obećao je tada građanima početak kompletne rekonstrukcije KC Srbije tokom te 2012. godine i završetak radova do kraja 2015. godine. Danas, 15. januara 2020. godine Đilas je najavio građanima Srbije da je on sposoban da lekarima u našoj zemlji obezbedi veće plate za šta mu je potrebno samo šest meseci na vlasti", naveo je Lončar u saopštenju koeje je dostavio medijima.

Ministar je podsetio da su u to vreme plate lekara bez specijalizacije i minulog staža bile jedva nešto veće od 50.000 dinara, dok je specijalista zarađivao 62.941 dinara, a plate sestara i tehničara bile su 30.159 dinara.

Danas, kaže Lončar, lekari u Srbiji zarađuju 76.872 dinara, bez specijalizacije, minulog staža i dodataka, 96.262 dinara kao specijalisti bez minulog staža i dodataka, dok subspecijalisti zarađuju više od 100.000 dinara, a sestre i tehničari 50.000 dinara.

"U vreme dok je biznismen u politici Dragan Đilas postizao rezultate sa svojom firmom i kao gradonačelnik, deca obolela od retkih bolesti nisu imala od čega da se leče, plaćano je turskim klinikama za lečenje naših građana na Gama nožu, grčkim klinikama za lečenje na Iks nožu, građani Srbije su umirali čekajući na terapiju zračenjem na linearnim akceleratorima, nosili su se zavoji, flasteri i konci u bolnice, a inovativni lekovi su bili nepoznata kategorija u zdravstvenom sistemu...", naveo je Lončar.

foto: Beta

Kaže da je građanima Srbije dosta "takvih rezultata" od kojih je "Beograd bio pred bankrotom"... za penzije su se podizali krediti, hitna pomoć je bila na klocnama, a "poslovna imperija Đilasa u zenitu".

"Sad kad je Srbija najzad na nogama, u suficitu i u novom investicionom zamahu, biće još biznismena u politici koji će poželeti da na teret građana ponovo 'postižu rezultate sa svojom firmom i kao gradonačelnik'. Hvala, ali ne hvala", poručio je Lončar.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track