Najnovije vesti

ZAPADU SMETA RUSKO PRISUSTVO U REGIONU: Amerikanci i Britanci daju milione da oslabe Putina na Balkanu!
Foto: Shutterstock, EPA

Otkriveni

ZAPADU SMETA RUSKO PRISUSTVO U REGIONU: Amerikanci i Britanci daju milione da oslabe Putina na Balkanu!

Politika

Strogo pov. Formirali su četiri obaveštajna centra, i to u Sarajevu, Podgorici, Tirani i Beogradu,otkrio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik. U sve to uložili bezmalo 30 miliona dolara
 

Sjedinjene Američke Države (SAD) u saradnji s Velikom Britanijom čine sve da na Balkanu oslabe uticaj Rusije i ruskog predsednika Vladimira Putina. Formirana su četiri obaveštajna centra za sprečavanje ruskog uticaja u regionu, za šta je izdvojeno skoro 30 miliona dolara.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik kazao je da su u Sarajevu, Podgorici i Tirani osnovana tri takva centra i da još jedan, zasad skriveni, postoji i u Beogradu.

foto: Dado Đilas

Aktivnosti preko NVO

- Britanska vlada je rekla da daje šest miliona funti za organizovane aktivnosti za sprečavanje ruskog uticaja na Balkanu, američka vlada je putem raznih organizacija, što je javno objavila, dala više od 20 miliona dolara. Formirani su ti centri za sprečavanje tzv. ruskog uticaja u Sarajevu, Podgorici i Tirani. To su tri centra na Balkanu. U Beogradu verovatno deluje neki skriveni koji se ne može još razotkriti, ali znamo o tome - otkrio je Dodik.

Nemanja Starović iz Centra za društvenu stabilnost kaže da jače interesovanje obaveštajnih struktura uzrokovano porastom autoriteta Srbije na međunarodnom planu, što se potvrđuje i posetama svih najznačajnijih svetskih državnika. Među njima je bio i Putin, čiji se dolazak očekuje i septembra ove godine.

foto: Beta

Kontrola

- Velika sredstva koja pojedine države ulažu u delovanje prema Srbiji i domaćoj javnosti često se pravdaju borbom protiv ruskog uticaja, koji se naziva malignim, a koji objektivno nije snažniji od uticaja mnogih drugih međunarodnih aktera. Važno je da izdašna sredstva i novčani tokovi kojima se iz inostranstva finansiraju mediji uključeni u borbu protiv „malignog“ ruskog uticaja budu transparentni i podložni kontroli.

Srbija je, ističe, podigla kapacitete u kontraobaveštajnom radu, čime se sprečava delovanje stranog faktora suprotno zakonu i međunarodnim konvencijama, kako je pokazano u prethodnom periodu.

Pojačana aktivnost

U SVE SE MEŠAJU

Na pojačane aktivnosti američke službe CIA, nemačkog BND, francuskog DGSE, britanskog MI6 i ruskog FSB u Srbiji ukazivali su nedavno i srpski zvaničnici. Strane agenture, inače, deluju raznovrsno - od kontakta s odabranim pojedincima do finansiranja medija i uticaja na različite grupe u zemlji i usmeravanja događaja.

Orhan Dragaš

SMETA IM JAKA SRBIJA

foto: Dado Đilas

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš kaže da su obaveštajne službe najuticajnijih zemalja tradicionalno veoma aktivne na Balkanu, samo se menja fokus u skladu s njihovim ekonomskim i političkim ciljevima.

- Konstantna je zainteresovanost za ekstremističke i terorističke aktivnosti, pre svega vezane za učešće islamista sa Balkana u sukobima na Bliskom istoku. A Srbija je interesantna jer ima odlučujući politički i ekonomski uticaj u regionu, ali ne treba da brine jer zahvaljujući Vučićevoj politici ima reputaciju pouzdnog i odgovornog partnera.

(Kurir.rs / Biljana Bojić / Foto:Shutterstock, EPA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...