Najnovije vesti

DAČIĆ: Kampanja povlačenja priznanja Kosova državni projekat u koji nisu uključena privatna lica
Foto: EPA / Koča Sulejmanović

podneo izveštaj

DAČIĆ: Kampanja povlačenja priznanja Kosova državni projekat u koji nisu uključena privatna lica

Politika

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Skupštini Srbije da je kampanja za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova državni projekat u koji nisu uklujučene nikakve kompanije ni privatna lica.

Podnoseći Izveštaj o radu Ministarstva spoljnih poslova za period od 20. oktobra 2019. do 20. januara 2020. godine, Dačić je rekao da su "besmislene i veoma štetne" izjave potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić da Srbija plaća za povlačenja priznanja i da je to povezano s trgovinom oružjem.

"To sve ukupno nanosi štetu državnim interesima. To nam je nanelo štete jer se ljudi koji povlače priznanje Kosova stavljaju u tešku poziciju u svojim zemljama", rekao je Dačić na sednici skupštinskog Odbora za spoljne poslove.

On je kazao da je na početku kampanje za povlačenje priznanja, 113 zemalja priznavalo Kosovo, a da danas 93 države priznaju kosovsku nezavisnost, 95 zemalja ne priznaje a pet je "u fluktuirajućem statusu".

"Egipat je usmeno priznao Kosovo u vreme Morsija i nekad glasa za Kosovo, nekad za srpske stavove.... Peru ne glasa za Kosovo, ali ni protiv, Oman kaže da nisu priznali, a Kosovo tvrdi da jesu, Dominikanska Republika - priznali su Kosovo, poslali pismo da poštuju rezoluciju 1244 i teritorijalni intregritet Srbije, nisu povukli priznanje ali su definisali stav tako što su glasali protiv Kosova u Interpolu. Gvineja Bisao je povukla priznanje, pa je predsednik države smenio premijera i poništio odluku vlade o povlačenju priznanja, sada su bili predsednički izbori i pobedio je taj premijer koji je smenjen i koji je povukao priznanje Kosova", rekao je Dačić.

Dačić je dodao i da su u Izveštaju kao spoljnopolitički ciljevi i prioriteti Srbije navedeni očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, učlanjenje u EU, unapredjenje saradnje sa zemljama regiona i najuticajnim državama u svetu i drugim partnerima u medjunarodnoj zajednici.

Kurir.rs/Beta

Foto EPA / Koča Sulejmanović

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...