BEOGRAD I PRIŠTINA POSLE POSETE GRENELA: Albanci u panici, Tramp ih pušta niz vodu
Foto: AP/Jeff Roberson, AP/Visar Kryeziu

Analiza

BEOGRAD I PRIŠTINA POSLE POSETE GRENELA: Albanci u panici, Tramp ih pušta niz vodu

Politika -

Specijalni izaslanik predsednika SAD zapretio da će se Amerika povući ako ne bude dogovora, što ne ide naruku vlastima na KiM

Ričard Grenel, specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine, poručio je tokom posete da će se SAD povući ukoliko se dve strane ne dogovore. To je izazvalo paniku u Prištini, jer tamošnjim vlastima nikako ne ide naruku da ih Amerika pusti niz vodu, tvrde upućeni.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Zorana Jeftić

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM, kazao je za Sputnjik da su Albanci svesni da ne smeju da ostanu bez podrške Amerike. - Upravo ta zavisnost od američke podrške daje najveću i moć i uticaj Americi da usmerava događaje na Kosovu. Američka administracija uvidela je da je sada presudan trenutak da jasno stave do znanja onima koji će voditi kosovske institucije šta od njih očekuju - rekao je Drecun.

Šef diplomatije Ivica Dačić ocenio je da se poruke Grenela „nisu nove“ i posetio da sličan stav imaju i zemlje Kvinte. - Ako svi hoće, mi smo spremni da postignemo moratorijum, ali onda mora da stane i lobiranje velikih zemalja za Kosovo, kao i lobiranje za prijem Kosova u međunarodne organizacije. Promenila se slika i odnos snaga i to njih boli. Od 193 zemlje članice UN, 93 priznaju nezavisnost Kosova, 95 ne priznaje i pet zemalja je u nekom fluidnom stanju - naveo je Dačić i dodao: - Grenelova poruka da rok za postizanje rešenja nije neograničen upućen je pre svega Prištini.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Zorana Jeftić

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić rekao je da se odmah pošto kosovske privremene institucije ukinu takse na robu iz centralne Srbije i BiH može krenuti dalje u dijalogu Beograda i Prištine: - Sloboda kretanja, trgovina, rast ekonomije i nova radna mesta dobar su put za mir i stabilnost u regionu. Čim kosovske tarife na robu iz Srbije i Bosne padnu, možemo krenuti dalje

Kurir.rs/ R. K. Foto: AP/Jeff Roberson, AP/Visar Kryeziu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track