PRVA RUNDA RAZGOVORA O OBNOVI SAOBRAĆAJA: Beograd i Priština blizu dogovora o železnicama
Korak napred... Marko Đurić i Ričard Grenel, Foto: Beta/ Miloš Miškov

Napredak

PRVA RUNDA RAZGOVORA O OBNOVI SAOBRAĆAJA: Beograd i Priština blizu dogovora o železnicama

Politika -

Železnička veza između Beograda i Prištine može biti ostvarena preko dva pravca - preko Kraljeva i preko Merdara

Prva runda razgovora o obnovi železničkog, putničkog i teretnog saobraćaja između centralnog Kosova i juga centralne Srbije održana je juče u ambasadi SAD u Berlinu, a pregovori su vođeni uz posredovanje specijalnog izaslanika predsednika SAD Ričarda Grenela.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, koji je predvodio delegaciju Srbije, istakao je da se nada konkretnim rešenjima u predstojećem periodu. - Nadam se da ćemo u predstojećem periodu doći do konkretnih rešenja, koja će olakšati kretanje ljudi i robe, a privredi i građanima doneti korist - rekao je Đurić.

Dobra diskusija

Ričard Grenel je rekao da je učinjen dobar napredak objavljivanjem pisma o namerama o obnovi železničkog saobraćaja i da veruje da svi detalji mogu biti usaglašeni sledeće nedelje. - Danas smo postigli dobar napredak u objavljivanju pisma o namerama o uspostavljanju železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine - rekao je Grenel i ocenio da su diskusije bila dovoljno dobre, pa se razgovaralo i o drugim temama.

Borel stiže u Srbiju

Železnička veza između Beograda i Prištine može biti ostvarena preko dva pravca - preko Kraljeva i preko Merdara. Prvi pravac bi mogao da bude pruga Beograd-Lapovo-Kragujevac-Kraljevo-Priština, koja je duga 366 kilometara, a drugi - pruga Beograd-Lapovo-Niš-Doljevac-Kuršumlija-Priština, u dužini od 388 kilometara, saznaje Tanjug u srpskim železnicama. Na pruzi Beograd-Lapovo-Niš-Doljevac-Kuršumlija-Priština vozovi idu do Merdara.

Visoki predstavnik EU Žozep Borel poručio je da će krajem nedelje posetiti Prištinu i Beograd kako bi u razgovoru s kosovskim i srpskim zvaničnicima razmotrio „kako obnoviti njihov dijalog koji je u zastoju“, kao i da „postoje i kontakti EU i zvaničnika SAD“ povodom pitanja KiM. Borel je naglasio da želi da „veoma snažno odigra svoju ulogu posrednika“ u dijalogu Beograd-Priština.

Kurir.rs/ K. V. Foto: Beta/ Miloš Miškov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja