SPORNI ZAKON I DALJE IZAZIVA BURU! Đukanović: Može biti tragedije Državni vrh Srbije: Štitimo Srbe, želimo mir!
Foto: Zorana Jevtić, EPA/Malton Dibra

Napeto

SPORNI ZAKON I DALJE IZAZIVA BURU! Đukanović: Može biti tragedije Državni vrh Srbije: Štitimo Srbe, želimo mir!

Politika -

Nije sjajno: Predsednik Crne Gore nastavlja s provokacijama. Vlast u Beogradu, nakon incidenta tokom kojeg je prebijen mladić u Podgorici, apeluje na smirivanje tenzija

Državni vrh Srbije preduzimaće korake u cilju smirivanja tenzija i zaštite srpskog naroda u Crnoj Gori, odlučeno je na sastanku koji je preksinoć hitno sazvao predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa zvaničnicima za bezbednost.

I dok Beograd radi na povratku mira, predsednik Crne Gore Milo Đukanović ne prestaje s provokacijama - pored toga što je ljude u litijama nazvao ludacima on je zapretio da može doći i do tragedije.

Pomenutom sastanku, koji je sazvan pošto je prebijen mladić u Podgorici jer je podigao tri prsta, prisustvovali su ministri unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, odbrane Aleksandra Vulin, spoljnih poslova Ivica Dačić i direktor BIA Bratislav Gašić.

Stefanović je izjavio da očekuje da Vučić uskoro razgovara s Đukanovićem i naglasio da se mora raditi na tome da se vrati mir i smanje tenzije i hladne glave razgovora.

foto: Marina Lopičić

Zabrinutost

- Niko iz Beograda ne želi da se bilo šta loše desi, ne samo u Crnoj Gori nego bilo gde. Ali ne može da se ne reaguje na nasilje nad mladićem koji je pokazao da je Srbin, podigao tri prsta ili imao srpsku trobojku - kazao je Stefanović.

On je naveo da je Vučić na sastanku rekao da je zabrinut i zbog uriniranja na srpsku trobojku i izostanka reakcije crnogorskih vlasti: - Žao mi je što za probleme u Crnoj Gori, ali i drugim zemljama regiona, okrivljuju Srbiju. Najlakše je reći „Srbija je kriva za sve“, a u stvari se radi o njihovim unutrašnjim nedaćama - ekonomskim, političkim. Treba im neko na koga će to da prebace, a taj neko je Srbija. Srbija se trudi da sve bude mirno i stabilno.

Teške reči

Uprkos porukama mira iz Beograda, Đukanović je građanima, koji u litijama protestuju zbog Zakona o slobodi veroispovesti, poručio da ne treba da dozvole da budu „deo tog ludačkog projekta“. Istakao je da se „velikosrpski nacionalizam nikada nije pomirio s crnogorskom nezavisnošću i da i dalje sanja svoj san, da se prekomponuje Balkan i napravi uvećana Srbija, Albanija, Hrvatska, a da ostali nestanu“: - Niti može biti velike Srbije, niti velike Albanije, može biti samo velike tragedije - kazao je Đukanović.

Premijer Crne Gore Duško Marković rekao je juče da je vlada spremna da zajedno s Mitropolijom crnogorsko-primorskom u dijalogu preispita sporne članove Zakona o slobodi veroispovesti.

POSLEDNJA VEST

SPECIJALCI NA SEVERU CRNE GORE

Uprava policije Crne Gore donela je odluku na kolegijumu da se deo Sektora specijalne policije rasporedi u centrima bezbednosti Bijelo Polje, Berane i Pljevlja, saopšteno je iz Uprave policije. Mediji javljaju da se pretpostavlja da slanje specijalnih jedinica ima veze s akcijom vlasti da se prekreče trobojke koje se svakodnevno pojavljuju širom ove države.

Pljevlja

S POLICIJOM PREFARBALI ZASTAVU

foto: Printscreen Facebook/Sputnik

U toku jučerašnjeg dana umalo je izbio incident i u Pljevljima jer su komunalni radnici pokušali da prefarbaju trobojku na zidu, čemu se usprotivila grupa momaka. Na teren je čak došla i policija, koja je omogućila kamionu s farbom da prođe i prefarba srpsku zastavu. Grupa mladića je u ime mira popustila, te su mirno posmatrali krečenje zida, ali su sve uživo prenosili preko društvenih mreža.

Andrija Mandić

SRBIJA VODI RAČUNA O NAMA

foto: Profimedia

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić kaže za Kurir da je značajno i ohrabrujuće što Srbija vodi računa o svom narodu i izvan granica zemlje: - Pozdravljam akciju državnog vrha, koji je raspravljao o dešavanjima u Crnoj Gori, to je dokaz da Srbija vodi računa o svojim sunarodnicima gde god da se nalaze, a ugroženi su. Trenutno je u Podgorici potpuno mirno, ne bih voleo da je to zatišje pred veliku buru koja bi mogla da pogoditi Crnu Goru.

Iznenađenje za Đukanovića

VLADIMIR BOŽOVIĆ S TROBOJKOM NA KRAVATI

foto: Ambasada Srbije u CG

Novi ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović predao je juče akreditive Đukanoviću, a u rezidenciju na Cetinju došao je s jednim zanimljivim modnim detaljem. On je, naime, nosio kravatu koja simbolizuje trobojku, što je, sudeći prema fotografijama, pomalo iznenadilo crnogorskog predsednika.

Kurir.rs/ B. Bojić - S. Slamnig Foto: Zorana Jevtić, EPA/Malton Dibra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track