POKRET 1 OD 5 MILIONA PRED IZAZOVOM: Studenti nemaju šanse da namaknu cenzus
Foto: Beta

Jednoglasno

POKRET 1 OD 5 MILIONA PRED IZAZOVOM: Studenti nemaju šanse da namaknu cenzus

Politika -

Čini mi se, uprkos simpatijama, da će oni teško preskočiti prag od tri odsto, to bi moglo da bude jedno od izbornih čuda, kaže politikolog Vladimir Goati

Ni uz finansijsku injekciju većih stranaka, udruženje teško da bi ušlo u parlament, jer su izneverili ideju bojkota, kažu stručnjaci

Studenti iz udruženja „1 od 5 miliona“ nemaju nikakve šanse za prelazak izbornog cenzusa ni ako on bude spušten sa pet na tri odsto, ocenjuju stručnjaci.

Sagovornici Kurira smatraju da ni uz finansijsku injekciju većih stranaka, udruženje ne bi imalo nikakve izborne šanse, jer su izneverili ideju bojkota za koju su se zdušno zalagali i nemaju izgrađenu stranačku infrastrukturu, kao ni političko iskustvo.

Direktor agencije „Faktor plus“ Vladimir Pejić ističe da udruženje nema veliku snagu matematički, koliko ima simbolički.

- Šanse za prelazak cenzusa su im minimalne i gotovo ne postoje - podvlači Pejić.

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar kaže da ne treba očekivati da imaju potencijal za dobar izborni rezultat.

- Ne očekujem da postanu pretendenti na cenzus, ali mogu nekoj manjoj stranci da pomrse račune - kaže Klačar i dodaje da ne bi bilo iznenađenje da osvoje do nekoliko desetina hiljada glasova, a to može da bude presudno za neku drugu stranku koja je blizu cenzusa.

- Čak i sa ozbiljnijim resursima, nemaju dovoljno kapaciteta i političkog iskustva, nemaju ključni adut kao kad su bili lojalni bojkotu - kaže on.

Politikolog Vladimir Goati ističe da odluka udruženja „1 od 5 miliona“ da izađe na izbore za posledicu može imati da, i pored smanjenja cenzusa na tri odsto, oteža ulazak u parlament opozicionim partijama koje se ne odluče za bojkot.

- Čini mi se, uprkos simpatijama, da će oni teško preskočiti prag od tri odsto, to bi moglo da bude jedno od izbornih čuda - naveo je Goati.

(Kurir.rs K. V. / Foto: Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track