GO DVERI IZA ZATVORENIH VRATA: Predstavljen tekst deklaracije o lustraciji
Foto: TANJUG / TARA RADOVANOVIC

GO DVERI IZA ZATVORENIH VRATA: Predstavljen tekst deklaracije o lustraciji

Politika -

BEOGRAD - Pokret Dveri održao je danas sednicu Glavnog odbora na kojoj je razmatrana Deklaracija o lustraciji koja predviđa donošenje zakona kojim bi se zabranilo obavljanje javne funkcije onima koji su, kako se navodi, do sada kršili zakone i ljudska prava.

Obradović je novinarima pre početka sednice GO, koja je bila zatvorena za medije, pročitao tekst deklaracije koja, kako je rekao, ima za cilj uvođenje odgovornosti kao vrhovnog principa prilikom vršenja javnih funkcija i vraćanje poverenja građana u državne institucije.

U dokumentu se navodi da bi usvajanje Zakona o lustraciji utemeljilo novi vid političke odgovornosti koji bi značio da bavljenje politikom ne sme biti dozvoljeno onima koji su kršili ljudska prava i na bilo koji drugi način kršili zakone.

Dodaje se da bi donošenjem zakona bilo predviđeno i osnovanje Komisije s posebnim ovlašćenjima za ispitivanje odgovornosti za kršenje ljudskih prava i zakona uvidom u, kako je navedeno, dosijea BIA, policijska i sudska dokumenta i druga zvaničana spisa.

foto: TANJUG / TARA RADOVANOVIC

U deklaraciji se navodi da bi predmet Zakona o lustraciji, između ostalog, bilo kažnjavanje za oduzimanje privatne imovine posle 1945.godine, privatizaciju posle 2000.godine, trgovinu fakultetskim diplomama i doktoratima.

Privremena zabrana bavljenja politikom ili rada u državnim institucijama, koja bi bila izrečena posle postupka lustracije, može se odnositi na narodnog poslanika, ministra, predsednika države, gradonačelnika, tužioca, sudiju, direktora javnog preduzeća, guvernera Narodne banke...

Obradović je kazao da će na sednici GO biti razmatrana i programska dokumenta tog pokreta o migrantskoj politici, integraciji i saradnji Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, zaštiti životne sredine, selu i poljoprivedi, kao i da će biti analizirana aktuelna politička situacija u zemlji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track