KURTI NAJAVIO TUŽBU PROTIV BEOGRADA: Tražiće naknadu ratne štete, Srpskoj listi 2 ministarstva
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

predlog vlade

KURTI NAJAVIO TUŽBU PROTIV BEOGRADA: Tražiće naknadu ratne štete, Srpskoj listi 2 ministarstva

Politika -

Aljbin Kurti predstavio je danas poslanicima kosovske skupštine kandidate za sastav vlade i program njenog rada, i poručio da će, pored ostalog, od Beograda "tražiti odgovornost za počinjene ratne zločine i naknadu ratne štete".

Kurti je rekao da je spreman za dijalog sa Beograd, ali, istakao je, uz širi politički konsenzus. Najavio je uvođenje "obaveznog služenja vojnog roka" i donošenje zakona o oduzimanju ilegalno stečene imovine.

- U mom kabinetu će biti 15 ministara, a ne 21 kao ranije. Imaćemo oko 33 zamenika ministara, a ne preko 80 kao ranije. Manje ćemo trošiti na privilegije, a više na projekte - rekao je Kurti.

Kabinet, koji je predstavio danas u parlamentu mandatar Aljbin Kurti, ima 15 ministarstava, od kojih su dva predviđena za Srpsku listu - za zajednice i povratak, na čijem čelu će biti Dalibor Jevtić i ministarstvo za razvoj, kojim će rukovoditi Ivan Milojević. Jevtić je i u prethodnoj vladi bio na istoj poziciji, dok je Milivojević bio direktor Kancelarije za zajednice.

Kurtijev kabinet će imati dva potpredsednika vlade i 33 zamenika ministara. Zamenici premijera su, prema predlogu, Avdulah Hoti iz DSK i Haki Abazi iz Pokreta Samoopredeljenje.

Kurti je predložio Antona Kunija za, kako prenosi prištinski Expres, ministra odbrane, Ljumira Abdidžikua za ministra infastrukture, Besiana Mustafu za ministra poljoprivrede, Hikmetu Bajraimi za ministra prosvete, Agima Veljijua za ministra unutašnjih poslova, Vljoru Dumoši za ministarku kulture, omladine i sporta.

Glauk Konjufca će biti ministar spoljnih poslova, Albulena Hadžiju ministar pravde, Lojaljan Bisljimi ministar finansija, Rozeta Hajdari ministar ekonomije, Arben Vitia ministar zravlja, Bljerim Reka ministar evropskih integracija i Emilija Redžepi ministar uprave.

(Kurir.rs/Tanjug/ FOTO: EPA/Valdrin Xhemaj)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track