ALEKSANDAR OLENIK, GRAĐANSKI DEMOKRATSKI FORUM, ZA KURIR: Štetna je odluka o bojkotu izbora
Otvoreno... Aleksandar Olenik, Foto: Beta/Medija centar Beograd

Intervju

ALEKSANDAR OLENIK, GRAĐANSKI DEMOKRATSKI FORUM, ZA KURIR: Štetna je odluka o bojkotu izbora

Politika -

Bojkotom se ništa neće postići, već se sadašnjoj vlasti poklanja još četiri godine mirne vladavine bez opozicije, bez kritike, bez pitanja i bez kontrole

Aleksandar Olenik, jedan od osnivača Građanskog demokratskog foruma i bivši član PSG, kaže da je ideja bojkota izbora koju zastupa Savez za Srbiju pogrešna i da njegov forum bez dileme izlazi pred birače na proleće.

- Radimo na formiranju građanske, demokratske, opozicione evropske liste. Pregovori sa drugima su u toku i narednih dana bi trebalo da se sve objavi, sada neću otkrivati.

Šta mislite o delu opozicije koji ne izlazi na izbore? Da li je to svesno propuštanje šanse za ulazak u parlament?

- Mislim da je odluka o bojkotu SZS pogrešna i štetna. To sam i njima rekao. Bojkotom se ništa neće postići, već se sadašnjoj vlasti poklanja još četiri godine mirne vladavine bez opozicije, bez kritike, bez pitanja i bez kontrole. U Srbiji se vlast osvaja na predsedničkim izborima, a ne na parlamentarnim, iako je po Ustavu suprotno. Za dve godine su ti predsednički, za konačno rušenje Vučića.

Šta to znači?

- Ako se opozicija dobro organizuje, a ovaj građansko demokratski front sigurno hoće, i dobije značajan broj mesta u parlamentu, to će biti odlična priprema za predsedničke izbore. I suprotno, ako bi opozicija bojkotovala, što će uraditi samo ovaj deo oko SZS, onda bi na te predsedničke izbore izašli potpuno nespremni, nevidljivi, bez finansiranja iz budžeta. Tako da bojkot čini najveću korist Vučiću, a najveću štetu demokratskoj opoziciji.

Da li će smanjenje cenzusa pomoći da više stranaka uđe u parlament?

- Promena cenzusa nas ne dotiče. Izaći ćemo na izbore bilo da je cenzus tri, pet, deset odsto. Bolje je imati cenzus tri odsto nego pet.

Bili ste u Pokretu slobodnih građana, da li možete da napravite paralelu između dva lidera - Saše Jankovića i Sergeja Trifunovića?

- Obojica su popularni, svako na svoj način.

U kakvim ste odnosima s Trifunovićem?

- Sasvim pristojnim, nemamo problema. Smatram da je greška da ne izađe na izbore.

Kurir.s/ S. S. Foto: Beta/Medija centar Beograd

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track