VUČIĆ POSLE SUSRETA SA VARHEJIJEM: Ova metodologija je veoma restriktivna, ali Srbija može da bira! KURIR TV
Foto: Marina Lopičić

SASTANAK U PREDSEDNIŠTVU

VUČIĆ POSLE SUSRETA SA VARHEJIJEM: Ova metodologija je veoma restriktivna, ali Srbija može da bira! KURIR TV

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varhejijem.

Posle sastanka Vučić i Verheji se obraćaju medijima.

Posle sastanka potpisan je finansijski sporazum o projektnom finansiranju IPA 2019, koji su parafirali ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

foto: Marina Lopičić

Prvi se obratio predsrednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Srbija, kao zemlja koja je uz Crnu Goru najdalje odmakla u pregovaračkom procesu sa EU, može da bira da li će nadalje koristiti već potpisan pregovarački okvir ili novu metodologiju, te da su njegove lične simpatije na strani nove metodologije.

- Moje lične simpatije, kao predsednika, je na starni nove metodologije i zahvalan sam državama članicama EU koje su to želele, rekao je Vučić, nakon sastanka sa komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem.

foto: Marina Lopičić

On je preneo novinarima da mu je Varheji predstavio prvi deo nove metodologije, o kojoj se govori u poslednje vreme u Srbiji, ali i u Briselu.

- Želim da izrazim zadovoljstvo i napornim radom Evropske komisije, i njegovim ličnim, kao i onim što sada možemo da vidimo u okviru nove metodologije, rekao je Vučić.

Kako je naveo, Srbija može da bira da li će nadalje koristiti već potpisan pregovarački okvir ili novu metodologiju, te da su njegove lične simpatije na strani nove metodologije.

foto: Marina Lopičić

- Moje lične simpatije, kao predsednika, je na starni nove metodologije i zahvalan sam državama članicama EU koje su to želele, rekao je Vučić, nakon sastanka sa komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem.

On je rekao da ne možemo sada da imamo sve parametre, te da ćemo nastaviti da proučavamo novu metodologiju, a konačne odluke donećemo u narednom periodu.

foto: Marina Lopičić

Ova metodologija je veoma striktna i restriktivna. Otvorili smo najveći broj poglavlja i to je velika motivacij za nas da nastavimo da radimo na otvaranju novih poglavlja.

- Prostim jezikom, iako sam ja do sada više puta išao u Brisel na poglavlja, da ste me pitali koja smo poglavlja otvorili a koja zatvorili - ne bih umeo da nabrojim.

foto: Marina Lopičić

Ovako, sve se podeli na šest klastera i njih otvarate i zatvarate u skladu sa striktnom i restriktivnom metodologijom. I kada se završi jedan klaster, okrenete se drugom a ljudi imaju koristi iz klastera koji je zatvoren, rekao je Vučić.

On je rekao da je imao izuzetno dobar razgovor sa Verhejijem i da ga je obavestio o "mini šengen inicijativi".

foto: Marina Lopičić

Vučić je rekao da je izneo ideju po kojoj bi Srbija, zajedno sa nekim članicama EU, postala deo šengenskog sporazuma, što bi bilo od ogromnog značaja za zemlju i gradjane.

- Srbija može u bezbednosno-sigurnosnom smislu da garantuje važan i delotvoran uticaj na sigurnost čitave EU, rekao je Vučić i dodao da Unija treba da razgovara unutar sebe i vidi šta je od toga moguće.

Ne očekujem ništa od nove kosovske administracije

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne očekuje ništa od nove kosovske administracije, ali da se nada da će moći da ima ozbiljne razgovore sa njima za koje su, kako je naveo, potrebne dve strane.

"Smatram da smo se ozbiljno ponašali u proteklom periodu, u Evropi se nisu svi tako ponašali, i Priština nije ispunila najvažniju obavezu iz Briselskog sporazuma", kazao je Vučić nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheijem.

Ponovio je da je za Srbiju važno otvaranje granica ka zemljama regiona i Evrope što bi, kako tvrdi, značilo razvoj ekonomije Srbije i regiona.

"Zamislite Srbiju bez ikakvih granica. To bi bio fantastičan uspeh. Ja verujem u četiri slobode: protoka robe, kapitala, usluga i ljudi", rekao je on.

Dodao je da se nada da će kosovske takse na robu iz Srbije i BiH biti ukinute nakon više od godinu dana i naveo da je u tom periodu izgubila 500 miliona evra.

"A da ne kažem koliko su Srbi i Albanci na Kosovu izgubili jer su morali da uvoze proizvode lošijeg kvaliteta i po većoj ceni", kazao je Vučić.

Želeli bismo više podrške od Evropske unije i pristup evropskim fondovima, a mi ćemo da uradimo sve što je do nas.

Gospodin Varheju se zahvaljujem, i možemo gotovo da kažemo da imamo svog komesara. Važno je i želim da potvrdim našu posvećenost na putu za ulazak u EU i želju da budemo deo Evropske unije.

Varheji je rekao da se nada da će odgovoriti izazovu i zahvalio se na divnoj dobrodošlici i časti koja mu je ukazana.

- Geopolitika počinje u našem susedstvu i ja sam ovde iz dobrog razloga, jer želim da osnažim naše veze sa zemljama na Balkanu. Postoji napredak koji ja želim da ubrzam - istakao je Verheji.

Kako kaže, njegova misija za naredne četiri i po godine je da neka zemlja sa Balkana postane deo EU.

Odlučićemo posle Zagreba,lično sam za novu metodologij

Srbija ne može da pruži konačan odgovor po pitanju nove metodologije pristupanja EU pre Samita EU - Zapadni Balkan u Zagrebu, dok ne vidi šta tačno može da dobije, a šta da izgubi, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić i istakao da je on lično za novu metodologiju kao okvir pregovaračkog procesa.

"Moramo da razgovaramo, da razumemo, ali i da sačekamo da dođe Samit u Zagrebu, pa da vidimo šta je to što dobijamo ako zatvorimo jedan klaster, jer bez toga ne možemo da napravimo računicu. Teško je očekivati konačan odgovor Srbije pre nego što dođe Zagreb i pre nego što vidimo šta je tačno što možemo da dobijemo, a što možemo da izgubimo", rekao je Vučić.

Zato će Srbija pokazati strpljenje, dodao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji za evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varhejijem.On je istakao i da Srbija pokazuje apsolutnu otvorenost, jer zna za dobre namere i Varhejija i predsednika Francuske Emanuela Makrona i mnogih drugih u Evropu uniji, koji , kaže, žele dobro i nama i celom regionu.

Vučić je naveo da je nova metodologija rezultat dogovora u okviru zemalja članica EU koje su prilično skeptične u vezi proširenja EU, ali da u ovome što smo dobili "kao papir" ne vidi samo probleme, već i mnogo šansi i mogućnosti za Srbiju.On je rekao da je Srbija u okviru klastera nazvanog unutrašnje tržište, otvorila polovinu poglavlja, a u okviru konkurencije i inkluzivnog rasta, dve trećine. Prema njegovim rečima, za Srbiju su od ključnog značaja tzv. ekonomska poglavlja, od kojih se neka tiču i obrazovanja i kulture, jer se tu može mnogo uraditi, kao u oblasti poljoprivrede.

- Postoje četiri principa na osnovu kojih pokušavamo da osvežimo proces. Prvi proces je kredibilnost. Ukoliko naravno nema napretka ili ima nazadovanja, na tome moramo svi da radimo, kako EU tako i zemlja koja želi da postane članica - kazao je Varhej.

Srbija se ozbiljno ponašala u prethodnom periodu

Odgovarajući na pitanje novinara o odnosima Beorgada i Prištine Vučić je rekao da ne očekuje ništa i dodao da se nada da će moći da vodi ozbiljne razgovore. Srbija se ozbiljno ponašala u prethodnom periodu, a albanska strana nije ispunila ni svoju obavezu iz Briselskog sporazuma

Varhej je rekao da su za celokupan region ključni dobri odnosi između Beograda i Prištine i da je on spreman da pomogne kada su ovi odnosi u pitanju.

Varheji je razgovarao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, a u prvu posetu Srbiji stigao je dan pošto je u Briselu zvanično predstavljena nova metodologija procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Kurir.rs.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track