Najnovije vesti

FAJON I BILČIK U VLADI SRBIJE: Razgovarali s ministrom MUP
Foto: MUP Srbije

predstavnici Evropskog parlamenta

FAJON I BILČIK U VLADI SRBIJE: Razgovarali s ministrom MUP

Politika

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarao je danas sa delegacijom Evropskog parlamenta, koju su predvodili Tanja Fajon i Vladimir Bilčik o do sada preduzetim merama na unapređenju izbornih uslova u našoj zemlji.

Stefanović je upoznao predstavnike Evropskog parlamenta sa predlogom smanjenja izbornog cenzusa, o kome trenutno raspravljaju poslanici Narodne skupštine, rekavši da se time povećava stepen demokratičnosti, ali i reprezentativnosti volje građana u republičkom i lokalnim parlamentima.

foto: MUP Srbije

- Ukoliko se usvoji ovaj predlog izborne liste će lakše moći da pređu cenzus i dobiju mandate. On jedino ne ide na ruku Srpskoj naprednoj stranci, koja će sa istim brojem glasova dobiti manje mesta u parlamentu ili lokalnim skupštinama - objasnio je Stefanović.

Potpredsednik Vlade Srbije, koji je ujedno i predsednik Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-om, podsetio je i da su izabrana tri nova člana Saveta REM-a, kao i da će uskoro biti izabrana još dva.

foto: MUP Srbije

- Danas ističe rok za predlaganje kandidata za dva nedostajuća člana. Do sada izabrani članovi REM-a su nestranačke ličnosti, koji su poznati kao ozbiljni profesionalci u svojim oblastima, a to će biti slučaj i sa izborom preostalih - istakao je Stefanović.

Кada je reč o merama koje su do sada preduzete na unapređenju izbornog procesa, Stefanović je podsetio i da je u Narodnoj skupštini formiran Nadzorni odbor koji će pratiti postupke političkih stranaka, kandidata i medija tokom izbornih aktivnosti.

(Kurir.rs/ FOTO: MUP)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track