OTKRIVENE PRAVE NAMERE ŠEFA SZS: Bojkotom gasi konkurenciju, kuma nameće kao kandidata na predsedničkim izborima 2022.
Foto: Damir Dervišagić

Pale maske

OTKRIVENE PRAVE NAMERE ŠEFA SZS: Bojkotom gasi konkurenciju, kuma nameće kao kandidata na predsedničkim izborima 2022.

Politika -

Nisko Lider SSP insistira na bojkotu jer opozicione stranke ostaju van parlamenta, što je za neke i odlazak u istoriju. Istovremeno je krenuo s promocijom svog kuma Mlađana Đorđevića za predsedničke izbore.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Aleksandar Jovanović Cile

Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde (SSP), čini sve da oslabi ili počisti što više opozicionih stranaka, bilo da su u njegovom Savezu za Srbiju ili da deluju van tog bloka, otkriva Kurir. Cilj je da nakon predstojećih izbora bude jedini faktor na opozicionoj sceni.

Sastavni deo plana je, tvrde upućeni, insistiranje na opštem bojkotu - parlamentarnih i lokalnih izbora. Zato je, kako je Kurir juče pisao, „zaratio“ i s funkcionerima Saveza za Srbiju (SZS) koji ne žele da bojkotuju izbore na lokalu.

Hoće da zavise od njega

- Cilj Đilasa je da uništi sve opozicione stranke i nametne se kao neprikosnoveni lider. Jedan od načina je bojkot izbora jer zna da bi se tako pojedine stranke ugasile. Ostale bi van parlamenta, što znači i bez finansija iz budžeta. Tako bi upale u potpuno zavisan odnos prema njemu ili otišle u političku istoriju. A on ostaje jedini faktor u opoziciji - priča naš sagovornik.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Beta

Insistiranjem na bojkotu Đilas, dodaju upućeni, istovremeno kupuje vreme kako bi se što bolje pripremio za predsedničke izbore 2022. Đilas i saborci već vode kampanju, čiji je cilj da njegovog kuma Mlađana Đorđevića profilišu kao predsedničkog kandidata. Primetno je da je Đorđević, dosad siva eminencija u SZS, sve češće u javnosti. Potvrda je stigla i od lidera Nove stranke Zorana Živkovića, koji je, komentarišući tekst o profilu protivkandidata predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kom se navodi da je opoziciji potreban neko poput Đorđevića, konstatovao da je otkriven plan SZS.

Obmana

- Sad je potpuno jasno šta je cilj bojkota... - napisao je Živković na Tviteru.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost kaže da je Đilas osmislio kompletan scenario kako da ugasi sve opozicione partije koje nisu pod njegovom kontrolom - po principu svako ko izađe na izbore, režimski je igrač:

Ilustracija
Ilustracijafoto: Damir Dervišagić

- Obmanuo je tako i PSG, koji je bio jači od njegovog SSP i mogao da pređe cenzus. On ima novca i može politički da preživi četiri godine, što nije slučaj sa ostalima ako ostanu bez novca iz budžeta.

Raspad Saveza

Nije isključeno, kako je Kurir juče pisao, da se SZS uskoro raspadne zbog neslaganja o učešću na izborima. Demokrata Saša Paunović, koji vodi Paraćin, i Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca, protive se bojkotu izbora jer žele da tamo zadrže vlast. Zato im prete izbacivanjem i na nedavnom sastanku SZS izbila je svađa, pale su teške psovke i uvrede.

(Kurir.rs / Biljana Bojić / Foto:Damir Dervišagić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track