MINISTRE, ZAŠTO TO RADIŠ: Vanja Udovičić PRATI NOVINARE koji pišu loše o njemu!
Foto: Damir Dervišagić

Skandal

MINISTRE, ZAŠTO TO RADIŠ: Vanja Udovičić PRATI NOVINARE koji pišu loše o njemu!

Politika -

Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta, traži da se sakupljaju podaci o novinarima koji pišu tekstove koji mu se ne dopadnu?! Udovičić je, naime, raspisao javnu nabavku za pres-kliping - praćenje medijskih objava o radu ministarstva i njega lično, u kojoj, između ostalog, traži podatke o prilogu negativne sadržine, ali i podatke o autoru tog priloga i redakciji koja ga je objavila!

Sve plaćaju građani

Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava kaže da ovaj slučaj može upućivati i na nezakonitu obradu podataka, te da poverenik za zaštitu podatka o ličnosti treba da obavi nadzor, jer je praviti listu kritičara vlasti zastrašujuće. Naročito je ovaj zahtev Udovičića problematičan s obzirom na brojne napade na novinare u bliskoj prošlosti.

foto: Nebojša Mandić

Ministarstvo omladine i sporta raspisalo je 4. februara javnu nabavku za usluge medijskog praćenja njihovog rada, a konkurs je otvoren do 13. februara. U konkursnoj dokumentaciji, koja je objavljena na sajtu ministarstva, pored standardnih zahteva - praćenje medijskih objava o radu ministarstva u štampanim i elektronskim medijima prema ključnim temama i rečima, praćenje štampanih i elektronskih medija, obezbeđivanje transkripata emitovanih priloga, traže se i podaci o negativnim prilozima (o naručiocu), ali i o autoru tog negativnog priloga! Tako Udovičić o trošku građana Srbije skuplja podatke o novinarima koji kritički izveštavaju o njegovom radu! - Kliping servis obavezuje ponuđača da čuva poslovne tajne i brine o ugledu naručioca, a pre svega da blagovremeno obavesti da je emitovan prilog negativne sadržine i eventualno pruži podatke o autoru priloga i redakciji koja ga je objavila - navodi se u obimnoj konkursnoj dokumentaciji.

foto: dokument, Printscreen

Usluge pres-klipinga su standardne za državne organe. Međutim, nijedan ministar u okviru ovakve nabavke nije tražio od ponuđača i podatke o novinarima koji negativno izveštavaju o njemu. Ninić u razgovoru za Kurir kaže da način na koji je formulisan zahtev upućuje na to da je ljudima u vrhu ministarstva bitno da urgentno mogu da lociraju pojedinca koji im ruši rejting.

Opasno i nezakonito

- To može upućivati i na nezakonitu obradu podataka. Ministarstvo bi moralo da ima zakonski osnov za prikupljanje i obradu podataka, a po zakonima Srbije, nema osnova da se pravi lista podobnih i nepodobnih. Treba da reaguje i poverenik za zaštitu podataka o ličnosti, da obavi nadzor i vidi da li su oni to već ranije praktikovali, jer je praviti listu kritičara rada zastrašujuće - kaže Ninić i dodaje: - Šta ministar radi s tim podacima, za šta ih koristi? Nijedan zakon u Srbiji ne dopušta takvu obradu podataka od strane državnog organa.

Udovičić nije odgovarao na naše pozive.

Šta on to radi ŠPIJUNIRA OSTALE MINISTRE U VLADI? U okviru usluge praćenja medijskih objava o radu ministarstva, navedena je i stavka analize medijskog sadržaja, ali ne samo o aktivnostima ove institucije već i o zastupljenosti ostalih ministara u Vladi u medijima. - Mesečne i godišnje analize medijskog sadržaja - jedna o svim aktivnostima ministarstva i druga s analizom zastupljenosti ministara Vlade u medijima - navodi se u dokumentaciji.

foto: Kurir

Ne propustite

DANAS POKLON! KROJAČKI METAR: Dostupan u više boja, potrebno je samo da izaberete Kurir sa metrom u boji koju želite

Danas vas u dnevnim novinama Kurir čeka još jedan poklon koji će vam sigurno biti koristan - KROJAČKI METAR.

Sa jedne strane mere su prikazane u centimetrima, sa druge u inčima. Dostupan u više boja, potrebno je samo da izaberete Kurir sa metrom u boji koju želite.

Osim što ga možete koristiti za šivenje, pogodan je i za merenje obima struka, ruku, ili nogu, kako biste pratili svoj napredak ukoliko vežbate ili držite dijetu.

foto: Promo

Čitajte KURIR!

(Kurir.rs / Foto: Damir Dervišagić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track