Najnovije vesti

ITALIJANSKI MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA SA ANOM BRNABIĆ: Prirodno strateško partnerstvo Italije i Srbije
Foto: Beta/Miloš Miškov

bliski odnosi

ITALIJANSKI MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA SA ANOM BRNABIĆ: Prirodno strateško partnerstvo Italije i Srbije

Politika

BEOGRAD - Italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi di Majo rekao je danas u Beogradu da izmedju Srbije i Italije i njihovih naroda postoji posebna veza i da je prirodna podrška Italije Srbiji po mnogim pitanjima kao i njihovo strateško partnerstvo, saopšteno je iz Vlade Srbije.De Majo je, u razgovoru sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, rekao da su dve zemlje u periodu kada se obeležava deset godina strateškog partnerstva i pohvalio izuzetan napredak Srbije u reformskim procesima, pre svega u oblasti ekonomije, o čemu svedoče i italijanski investitori koji rade na srpskom tržištu, navodi se u saopštenju.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Beta/Miloš Miškov

On je istakao da Italija podržava evropski put Srbije, kako zbog postignutih rezultata u sprovedenim reformama, tako i zbog činjenice da Srbija predstavlja važan faktor stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana.

Šef italijanske diplomatije preneo je podršku Italije za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i ocenio da je u pronalaženju rešenja neophodna veća podrška i posredovanje Evropske unije.

Brnabić je u razgovoru sa italijanskim ministrom zahvalila na kontinuiranoj podršci evrointegracijama Srbije i upornom zalaganju na agendi proširenja u okviru Evropske unije. Ona se zahvalila na ; prisustvu italijanskih vojnika u Misiji КFOR-a, koja, kako je objasnila, ima veliki značaj za bezbednost i sigurnost Srba i svih gradjana koji žive na Кosovu, kao i za očuvanje verskih objekata.

Ona je ukazala da je Italija jedan od najvećih investitora i najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije, što pokazuje činjenica da italijanske kompanije u Srbiji zapošljavaju 26.000 radnika, i izrazila uverenje da će ta saradnja u buduće biti još čvršća.

Premijerka je rekla da očekuje da će uskoro biti održana i četvrta zajednička sednica dveju vlada, na kojoj bi mogla biti razmotrena saradnja u okviru inovacija i startap preduzetništva, nauke i istraživačkih delatnosti.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA/HAYOUNG JEON

De Majo je rekao je italijanska vlada osnovala program koji se bavi medjunarodnom saradnjom i parnterstvima u oblasti inovacija i da bi saradnja sa Srbijom bila od obostranog interesa.

On je rekao da u ovom regionu akcenat u budućem periodu treba staviti upravo na ulaganja u inovacije, digitalizaciju i nove tehnologije i mlade ljude koji se bave ovom oblašću, navodi se u saopštenju.

Brnabić i De Majo razgovarali su o mogućnostima održavanja privrednog foruma koji bi obuhvatio saradnju na polju inovacija.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...