VOJISLAV ŠEŠELJ ODAVNO ZREO ZA ODUZIMANJE MANDATA: Izbacite ovog čoveka iz Skupštine!
Foto: Beta/Miloš Miškov

Lik i nedelo

VOJISLAV ŠEŠELJ ODAVNO ZREO ZA ODUZIMANJE MANDATA: Izbacite ovog čoveka iz Skupštine!

Politika -

Crveni alarm: Radikal redovno krši zakone pretnjama i vređanjem,
ugrožavanjem ljudskih prava... Stručnjaci ocenjuju da je krajnje vreme da se takvom ponašanju stane na put - oduzimanjem poslaničkog mandata

Lider SRS Vojislav Šešelj u poslednjih mesec dana nekontrolisano preti nasiljem, vređa mrtve, poziva na linč nevladinih organizacija, pojedinih žena i psuje političke neistomišljenike, a takvo ponašanje je nedopustivo i zrelo za oduzimanje poslaničkog mandata, ocenjuju sagovornici Kurira!

foto: Twitter Printscreen

Tu inicijativu je još pre godinu dana pokrenuo LSV Nenada Čanka, pozivajući se na Zakon o izboru narodnih poslanika, kao i nekolicina opozicionih poslanika. U pomenutom zakonu, u članu 88, stav 1, tačka 3, navodi se da poslaniku prestaje mandat pre isteka vremena na koje je izabran i u sledećem slučaju: „Ako je pravosnažnom sudskom odlukom osuđen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest meseci“.

foto: Twitter Printscreen

Podsetimo, Žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove osudilo je lidera SRS Vojislava Šešelja na kaznu zatvora od 10 godina.

foto: Twitter Printscreen

Prešao svaku meru

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže da je većina javnih istupa Vojislava Šešelja nedopustiva, diskriminatorna, uvredljiva, mizogina i seksistička. - Naročito se ističe primitivnim seksističkim vulgarnostima i vređanjem na osnovu porekla i predaka. To je prelaženje svake mere pristojnosti u iznošenju stavova protiv neistomišljenika. Različita mišljenja su dobrodošla, ali treba imati svest za javno izgovorenu reč, što posebno važi za lidere političkih partija - podvukla je Jankovićeva.

foto: Printscreen

Analitičar Milan Nikolić podseća da rukovodilac parlamenta može da izriče različite vrste kazni. - Svako vulgarno, ružno, nepristojno, nesocijalno ponašanje je za osudu, moralnu i društveno-političku. Potrebno je koristiti sistem, njegove institucije i zakone kako bi se iskorenilo takvo ponašanje. Za takvo ponašanje je zaprećena zatvorska kazna, pa on nek razmisli da li će nastaviti da krši zakon - navodi Nikolić.

foto: Twitter Printscreen

Goran Miletić, direktor organizacije Sivil rajts defenders, kaže da je lider SRS takvim ponašanjem u javnosti počinio niz lako dokazivih krivičnih dela.

Niz krivičnih dela

- Prema Krivičnom zakoniku, u njegovom ponašanju ima elemenata diskriminacije, poziva na nasilje nad ljudima koji drugačije misle, rade u NVO, drugoj etničkoj i seksualnoj grupi. Lako je dokazivo i ugrožavanje sigurnosti, pretnje. Šešelj to radi konstantno i prema više osoba - ističe Miletić.

foto: Twitter Printscreen

Aleksandar Martinović, predsednik Administrativnog odbora Skupštine, koji po zakonu odlučuje o dodeli i oduzimanju mandata poslanicima, juče nije odgovarao na naše pozive i poruke.

foto: Twitter Printscreen

ŠEŠELJEVE GADOSTI U PROTEKLIH MESEC DANA:

Lideru LSV Nenadu Čanku pretio batinama i vređao ga u direktnom TV prenosu Čanku poručio da se „obradovao“ kada je pre 20 godina čuo da je poginuo

Psovao, pa izbacio predstavnike NVO iz opštine Stari grad

Nasrnuo na direktorku FHP Natašu Kandić uz najstrašnije uvrede

Preminulog novinara Dragoljuba Žarkovića nazvao izdajnikom, a sahranu nazvao „sađenjem“

Potpredsednici NS Sandi Rašković Ivić poručio: „Je*o ti pas mater izdajničku“

Poslanicu DS Aleksandru Jerkov optužio da je „zaklala petla i prolila krv“ na njegovoj promociji

REAGOVANJA

Sanda Rašković Ivić Potpredsednica Narodne stranke

Šešelju je vređanje žena ustaljeni način ponašanja. Traži pažnju i kavgu u vređanju, smatra da je u tome vrlo jak. Ta vrsta diskursa u javnom životu treba da bude zaustavljena, on ne zaslužuje da bude narodni poslanik. Krajnje je vreme da taj čovek izađe iz javnog života.

foto: Zorana Jevtić

Aleksandra Jerkov Poslanica Demokratske stranke

Šešelj tri decenije širi mržnju i nasilje, jedino što zna da radi je to. To je čovek koji je osuđeni ratni zločinac i sedi u Skupštini iako ne bi smeo, i sa mesta narodnog poslanika preti, vređa i mrzi i dalje širi nasilje. Na presudu kojom je osuđen na deset godina zatvora zbog proterivanja Hrvata iz Vojvodine izjavio je da jedva čeka da ponovi svoje ratne zločine. Tog momenta, kada je to izgovorio, on je trebalo da bude ponovo uhapšen.

foto: Marina Lopičić

Zorana Mihajlović Potpredsednica Vlade

Ponosna sam na to što mi je Šešelj posvetio knjigu pod nazivom „Privilegovani američki špijun Zorana Mihajlović“, pošto je pisao i o Đinđiću, Koštunici... Sve što mogu da kažem jeste da ga zovem „džuboks vojvoda“.

foto: Ana Paunković
foto: Kurir

Ne propustite OBELEŽITE SVETA TRI JERARHA UZ KURIR: Danas poklon IKONA SA ZLATOTISKOM I MOLITVOM

Srpska pravoslavna crkva i svi njeni vernici sutra proslavljaju Sveta tri jerarha - sabor tri svetitelja: Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog.

Danas ćete uz dnevne novine Kurir dobiti na poklon IKONU SA ZLATOTISKOM I MOLITVOM.

Među Srbima ovi sveci se smatraju zaštitnicima ljudi i životinja od mraza, hladnih i zlih vetrova.

Po tome kakvi vetrovi duvaju tog dana, prognozira se kakvo će vreme u toku godine biti.

foto: Kurir

Čitajte KURIR!

Kurir.rs/ Kristina Vasković Foto: Beta/Miloš Miškov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track