SVE KRAĆI SPISAK PARTIJA KOJE NEĆE NA IZBORE: Samo Đilas i Sergej beže od glasanja
Foto: Filip Plavčić, Beta / Emil Vaš

Analiza

SVE KRAĆI SPISAK PARTIJA KOJE NEĆE NA IZBORE: Samo Đilas i Sergej beže od glasanja

Politika -

Avantura Kako se bliže izbori, raste broj političkih aktera koji se protive bojkotu.Isključivi su samo u krnjem SZS i PSG, tvrde upućeni, jer mogu sebi da dozvole luksuz da budu van parlamenta bez novca iz budžeta

Kako se bliže izbori i pošto su u cilju poboljšanja izbornih uslova promenjena četiri zakona i izborni prag za ulazak u parlament smanjen sa pet na tri odsto, smanjuje se i broj stranaka koje su za bojkot glasanja. U toj kampanji ostaju maltene usamljeni Pokret slobodnih građana (PSG) Sergeja Trifunovića i okrnjeni Savez za Srbiju (SZS) Dragana Đilasa.

Zamenik šefa DS Saša Paunović i lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, naime, žele na izbore kako bi zadržali vlast u Paraćinu i Šapcu. Oni će u tom slučaju, kako su zapretili Đilas i partneri Vuk Jeremić i Boško Obradović, biti izbačeni iz SZS. Tenzije se ne stišavaju ni u DS, gde se grupa poslanika protivi bojkotu.

Boli glava od lokala

Još se čeka odluka SDS Borisa Tadića, koji ne učestvuje u kampanji SZS. Nije isključeno da pojedini Tadićevi funkcioneri idu na izbore sa organizacijom Srbija 21. Slično je i sa DJB Saše Radulovića. U međuvremenu i pokret Metla 2020 pridružio se listi onih koji su rešili da uđu u izbornu trku, kao i poslanik Đorđe Vukadinović. I lider NS Zoran Živković protivi se bojkotu, a formalnu odluku usvojiće kad se izbori raspišu.

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar kaže da je opozicija trusno područje i da će do raspisivanja izbora biti još velikih promena:

- Ne znamo kako će se smiriti tenzije u DS, niti finalni ishod sa čelnicima Šapca i Paraćina u SZS.

Vladimir Pejić iz agencije „Faktor plus“ kaže da su isključivi u odluci da ne izlaze na izbore jedino u SZS Đilas, Jeremić i Obradović, kao i PSG.

Lažiraće bojkot

- Ni u SZS nisu jedinstveni jer ima onih koji nisu za opšti bojkot, već za učešće na lokalnim izborima. Spekuliše se da će mnogi lažirati bojkot tako što će nastupati kao grupa građana na lokalu. Moguće je da će neki iz SDS preko Srbija 21 izaći na izbore. A što se tiče DJB, pitanje je da li se radi o bojkotu ili problemu da ne mogu da sastave listu. Nije lako bojkotovati izbore, to je skupa avantura koja košta nestanka s političke scene, gube se finansije - navodi Pejić i dodaje da taj luksuz Đilas i Jeremić mogu da priušte:

- Oni su finansijski potkovani i na taj način žele da se nametnu javnosti kao neka prava opozicija kako bi se u stvari pripremili za predsedničke izbore 2022. Za razliku od njih, Trifunović ima zanimanje, može da napravi pauzu i vrati se glumi.

Đorđe Vukadinović BOJKOTAŠI NISU HEROJI

foto: Nebojša Mandić

Poslanik Đorđe Vukadinović kaže da želi da izađe na izbore kao deo „građansko-političke grupacije“ jer bojkot nije rešenje:

- Iako uslovi nisu regularni, to je manje loša opcija od jalovog bojkota. Izaći ću ako uspem da skupim realnu grupu kredibilnih i stručnih ljudi, koja bi bila alternativa vlasti, a ne da to bude neko jurišanje za cenzusom. Ne prihvatam da su svi koji izlaze na izbore režimski igrači, a bojkotaši revolucionari i heroji. Mislim da i među onima koji izlaze, kao i među onima koji ne izlaze ima režimskih trkača.

SIGURNI UČESNICI IZBORA

SNS

SPS-JS

Stranke s liste SNS: PS, PUPS, SDPS, Pokret snaga Srbije, SPO, SNP

Stranke nacionalnih manjina - SVM, SDA Sandžaka, PDP...

SRS

Metla 2020 Miloša Jovanovića i Novice Antića

Spas - Aleksandar Šapić

Evropski blok - LSV, SMS, GDF, Vojvođanska partija, udruženja...

Zdrava Srbija Milana Stamatovića

Zvono, a ne stranke - LDP, Glas, Tolerancija...

„1 od 5 miliona“

POKS

Narodni blok - Velimir Ilić, Miroslav Parović, Momir Stojanović

Srpska desnica - Miša Vacić

Zavetnici

Zelena stranka

MOGUĆI UČESNICI - JOŠ NISU ODLUČILI

Nova stranka Zorana Živkovića Srbija 21 - bivši i sadašnji poslanici LDP, SDS i DS SDU - podržava bojkot parlamenta, ne i lokala

BOJKOTAŠI

Savez za Srbiju - DS, SSP, Dveri, Narodna stranka, Sloga...

Zajedno za Srbiju i deo DS žele na (lokalne) izbore PSG Inicijativa „Ne davimo Beograd“ i deo Građanskog fronta

NE VODE KAMPANJU BOJKOTA SA SZS, ALI GA PODRŽAVAJU

SDS DJB

(Kurir.rs / Biljana Bojić / Foto:Filip Plavčić, Beta / Emil Vaš)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track