Najnovije vesti

KRIV ZBOG SREBRENICE, NIJE KRIV ZA SEDAM OPŠTINA U BIH: Objavljena cela presuda Radovanu Karadžiću na srpskom jeziku
Ilustracija, Foto: EPA

haški tribunal

KRIV ZBOG SREBRENICE, NIJE KRIV ZA SEDAM OPŠTINA U BIH: Objavljena cela presuda Radovanu Karadžiću na srpskom jeziku

Politika

HAG - Rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu objavio je na srpskom jeziku pisanu presudu, kojom je prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja.

Porftal Klix.ba prenosi link cele presude od 412 strana, a na javnoj sednici 20. marta 2019. godine Žalbeno veće Mehanizma saopštilo je samo sažetak svoje odluke, kojom je preinačilo prvostepenu presudu iz marta 2016. godina u pogledu kazne, kojom je Karadžić bio osuđen na 40 godina zatvora.

Ovom odlukom potvrdilo je prvostepenu presudu, kojom je u delu kojim je po ovoj, prvoj i jedinoj od 11 tačaka optužnice, bio oslobođen od optužbi.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA/Peter Dejong

Nije kriv po tački jedan za genocid u sedam opština BiH u periodu 1992 - 1995.

Žalbeno veće smatra da nije počinjen genocid na teritoriji opština Bratunac, Prijedor, Vlasenica, Zvornik, Sanski Most, Foča i Ključ, ali jeste utvrdilo da su počinjeni drugi ratni zločini u tim opštinama od 1992. do 1995, koji su bili koordinirani iz vrha Repubike Srpske Karadžić je, međutim, pravosnažno proglašen krivim za genocid u Srebrenici, za progon civila i zločine protiv čovečnosti, za istrebljenje stanovništva, za ubistava, zločin protiv čovečnosti.

Kriv je i za ubistva, kršenje zakona i običaja rata, za progon i deportacije, zločin protiv čovečnosti, nehumana dela, nasilno premeštanje i druge nečovecne zločine, kršenje zakona i običaja ratovanja, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca, pripadnika UNPROFOR-a.

Karadžić u pritvorskoj jedinici u Hagu i dalje čeka odluku predsednika Mehanizma u kom zatvoru će služiti kaznu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...