Najnovije vesti

Sastanak ministra Vulina i ministra odbrane Belorusije generala Hrenina
Foto: Ministarstvo Odbrane

Sastanak ministra Vulina i ministra odbrane Belorusije generala Hrenina

Politika

Ministar Vulin: Saradnja u oblasti odbrane sa Republikom Belorusijom od 2012. godine značajno je napredovala

Ministra odbrane Aleksandra Vulina danas je u Minsku, uz najviše državne i vojne počasti, dočekao ministar odbrane Republike Belorusije general-major Viktor Hrenin, čime je počela njegova zvanična dvodnevna poseta toj zemlji.

Nakon svečanog dočeka održan je sastanak ministara Vulina i Hrenina, sa delegacijama. Na početku sastanka Ministar Vulin uputio je čestitke ministru Hreninu na imenovanju na dužnost ministra odbrane. Beloruskom kolegi, ministar Vulin čestitao je Dan zaštitnika otadžbine i 102 godine od osnivanja Oružanih snaga Republike Belorusije. Ministar Vulin je najpre istakao da je kontinuitet susreta na najvišem nivou najbolji pokazatelj razvijene saradnje, naglašavajući da je saradnja u oblasti odbrane sa Republikom Belorusijom od 2012. godine značajno napredovala i danas prati ukupne odnose dve države. - Srbija i Belorusija imaju izuzetno razvijenu bilateralnu saradnju. Uostalom, ovo je prijateljska zemlja koja je i 1999. godine, u vreme NATO agresije, bila čvrsto uz nas. Jedini strani državnik koji je tada došao u Beograd i verovatno jedini dan kada nisu padale NATO bombe na nas jeste onaj kada je predsednik Lukašenko došao u Beograd da podrži srpski narod. I danas je politika potpuno ista. Odnosi između predsednika Vučića, koji se ovde izuzetno visoko ceni, i predsednika Lukašenka su takvi da otvaraju mogućnost saradnje našim narodima, ali naravno, i našim vojskama i našim ministarstvima odbrane - naglasio je ministar Vulin.

foto: Ministarstvo Odbrane

Prema njegovim rečima, Republika Belorusija dosledno podržava Republiku Srbiju po pitanju lažne države "Kosovo" i uvek je tu za nas u svim međunarodnim forumima. - Ja sam još jednom zahvalio za takvu principijelnu poziciju i upozorio da je glavna bezbednosna pretnja u regionu pokušaj formiranja tzv. "vojske Kosova", pokušaj formiranja "velike Albanije". Za nas je apsolutno neprihvatljivo da se pravi bilo kakva vojska na prostoru Kosova i Metohije, a posebno ne da silom, na bilo koji način, pokušaju uvesti Srbe u služenje te i takve vojske. Ja sam svoje domaćine upozorio na mogućnost da će to izazvati dalje progone Srba, pa i njihovo proterivanje sa prostora Kosova i Metohije. Takođe sam skrenuo pažnju da situacija u Republici Srpskoj, odnosno Bosni i Hercegovini, nije ni malo dobra, da se Dejtonski sporazum ozbiljno ugrožava i da to izaziva dalju nestabilnost u regionu - istakao je ministar Vulin. Ministar Vulin je istakao da je predsednik Vučić čovek mira i jedini državnik na Balkanu koji se čvrsto drži pozicije mira i miroljubive politike, što je poznato i u Belorusiji. Beloruskim domaćinima ministar Vulin je još jednom zahvalio za značajnu donaciju četiri aviona MiG-29 i dodao da je tokom današnjeg susreta bilo reči i o zajedničkim vojnim vežbama koje Srbiju i Belorusiju očekuju u ovoj godini.

- Zajedno smo konstatovali da je naša saradnja na izuzetno visokom nivou. Kao mali primer ističem da Belorusija ima najveći broj zajedničkih aktivnosti sa Ruskom Federacijom, što je veoma logično, a na drugom mestu nalazi se Srbija. To dovoljno govori koliko Belorusija dobro misli o Srbiji i koliko poštuje i ceni Vojsku Srbije – zaključio je ministar Vulin.

foto: Ministarstvo Odbrane

Ministar odbrane Republike Belorusije general-major Viktor Hrenin izrazio je zadovoljstvo što u Minsku može da pozdravi ministra odbrane Republike Srbije i istakao da je saradnja na najvišem nivou do sada. Posebno je ocenio korisnim što je broj aktivnosti i vežbi u stalnom porastu i pohvalio je odličnu spremnost pripadnika Vojske Srbije pokazanu na zajedničkim vežbama kao i na takmičenjima u okviru Međunarodnih vojnih igara. Na sastanku je naglašeno zajedničko opredeljenje da se trend intenzivne vojne saradnje nastavi i ubuduće, što će dodatno unaprediti tradicionalno prijateljske odnose dve države i dva naroda. Ministar Hrenin je na kraju sastanka uručio izaslaniku odbrane Republike Srbije u Minsku pukovniku Saši Momčiloviću značku za doprinos unapređenju vojne saradnje.

Ministar Vulin položio venac na Spomenik „Minsk – grad heroj“

foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Ministar odbrane Aleksandar Vulin položio je danas venac na spomenik „Minsk – grad heroj“ i odao poštu žrtvama nacističkog terora za vreme okupacije tokom Drugog svetskog rata. Ceremoniji je prisustvovao i ministar odbrane Belorusije general-major Viktor Hrenin.

Nakon toga, ministri odbrane Srbije i Belorusije obišli su Beloruski državni muzej istorije Velikog otadžbinskog rata.

Prestonici Belorusije dodeljeno je 26. juna 1974. godine zvanje „grada heroja“ za hrabrost i odlučnost njenih stanovnika tokom fašističke okupacije u Drugom svetskom ratu. Kako bi se ovekovečilo zvanje, koje grad i svi njegovi stanovnici zaslužuju, Vlada je odlučila da izgradi memorijalni kompleks "Minsk - grad heroj". Centralni deo memorijalnog kompleksa je stela (obelisk) &39;&39;Minsk - grad heroj&39;&39;. Otvoren je 1985. godine u čast 40. godišnjice Velike pobede. Beloruski državni muzej istorije Velikog otadžbinskog rata otvoren je za posetioce 22. oktobra 1944. godine u Minsku. Predsednik Republike Belorusije Aleksandar Lukašenko doneo je 2010. godine odluku da se izgradi nova zgrada muzeja. Ceremonija svečanog otvaranja održana je 2. jula 2014. godine, uz prisustvo predsednika i vrhovnih komandanata oružanih snaga Rusije i Belorusije, Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka. Muzej ima 10 izložbenih sala i salu Pobede. Muzejska zbirka raspolaže sa više od 154.000 muzejskih predmeta, naučne i istorijske građe.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...