GRENEL DOBIO OD TRAMPA NAJVAŽNIJU FUNKCIJU: Šef tajnih službi Amerike rešava sudbinu Kosova i Metohije!
Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić

priznanje

GRENEL DOBIO OD TRAMPA NAJVAŽNIJU FUNKCIJU: Šef tajnih službi Amerike rešava sudbinu Kosova i Metohije!

Politika -

Korisno Dobro je što je na takvoj poziciji čovek koji dobro poznaje Srbiju i koji se zalaže za poštovanje i srpskih interesa u pregovorima s Prištinom, kažu sagovornici Kurir

Ričard Grenel, specijalni izaslanik SAD za pregovore Beograda i Prištine i ambasador u Nemačkoj, dobija jednu od najvažnijih funkcija na svetu! Njega je američki predsednik Donald Tramp imenovao za v. d. direktora Nacionalne obaveštajne službe, koja nadgleda 17 obaveštajnih agencija u SAD.

Grenel će nastaviti da obavlja i dosadašnju funkciju specijalnog Trampovog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine, a u toj ulozi već je pokazao čvrstu volju da se te to pitanje reši uz uvažavanje srpskih interesa, kažu analitičari. Sagovornici Kurira ocenjuju da je dobro što je na tako važnoj funkciji čovek koji poznaje Srbiju i naklonjen joj je, te da bi njegova nova pozicija mogla da ide naruku i našoj zemlji. Podsetimo, Ričard Grenel više puta je jasno stavio do znanja vlastima u Prištini da moraju da ukinu takse Beogradu.

Nova pozicija Grenela neće remetiti njegova već postojeća zaduženja, potvrdio je Dik Kastin, njegov portparol.

foto: AP/ Michael Conroy

Na određeno vreme

- Ističem da je ambasador Grenel odgovorio na zahtev predsednika Trampa da bude vršilac dužnosti direktora nacionalnih obaveštajnih službi na određeno vreme. Bela kuća će uskoro objaviti svoju nominaciju za mesto direktora. Uzimajući to u obzir, ambasador Grenel će ostati na funkcijama ambasadora SAD u Nemačkoj i specijalnog izaslanika za Srbiju i Kosovo i 100 odsto je tome posvećen - naveo je Kastin.

Diplomata Zoran Milivojević kaže za Kurir da je ova pozicija jedna od najvažnijih, da nije čudno što je Grenel imenovan u kampanji pred američke izbore, ali da to može biti korisno i za Srbiju.

- Veoma je dobro što Grenel zna za ključne probleme Srbije, pogotovo što je bio zadovoljan saradnjom sa našom državom, što je imao korektan stav o pitanju Kosova i Metohije i što je insistirao da sporazum podrazumeva dogovor obe stane. Zahvaljujući konstruktivnoj saradnji, stvoren je nivo poverenja između njega i srpske strane. Imajući sve to u vidu, njegova nova pozicija na neki način može da bude korisna i za Srbiju - kaže Milivojević.

Poverenje

Grenel će biti nadležan za 17 obaveštajnih agencija SAD, među kojima su CIA, FBI, Vojnoobaveštajna agencija, NSA, a prema izvorima američkog CNN, plan je da na toj funkciji bude oko 90 dana. Imenovanje Grenela za šefa Nacionalne obaveštajne službe dokazuje koliko američki predsednik ima poverenje u njega i na koliko visok nivo je podignut dijalog Kosova i Srbije, kaže prištinski politički analitičar Nedžmedin Spahiju.

MARKO ĐURIĆ VUČIĆ JE PRVI UVIDEO POLITIČKU TEŽINU

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da je postavljanje Grenela na novu funkciju važna vest, ali da će se tek videti kako će se to odraziti na američku ulogu u dijalogu Beograda i Prištine. Istakao je da je predsednik Vučić, nekoliko meseci ranije, kada mnogi u svetu nisu videli političku težinu Ričarda Grenela, uvideo da je reč o jednom od najbližih ljudi od poverenja Trampa.

FILIP KOSNET, AMBASADOR SAD PRIŠTINA ODMAH I BEZ USLOVLJAVANJA DA UKINE TAKSE

Ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet rekao je da Priština treba odmah, bez ikakvih uslovljavanja, da ukine takse.

- Mislim da bi naredni korak u ovom procesu trebalo da bude sledeće: Kosovo odmah ukida takse, bez ikakvih preduslova i uvereni smo da će, ako se to dogodi, vlada u Beogradu preduzeti i pozitivne korake za nastavak dijaloga. Mislim da je uklanjanje taksa veoma važno - rekao je Kosnet.

S druge strane, pozivajući se na pouzdane izvore, prištinska Gazeta ekspres piše da „zvaničnici smatraju da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti laže kada kaže da će ukinuti takse“.

Kurir.rs, Silvija Slamnig/ Foto: AP/ Michael Conroy, Tanjug/ Dragan Kujundžić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja