AMERIČKI GENERAL O PANCIRU: Pitam se čemu li ovi sistemi služe i od koga Srbija smatra da treba da se brani?
Ilustracija, Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

reagovanje

AMERIČKI GENERAL O PANCIRU: Pitam se čemu li ovi sistemi služe i od koga Srbija smatra da treba da se brani?

Politika -

VAŠINGTON, 22. februara (Tanjug) - Umesto što kupuje skupe oružane sisteme protiv nepostojećih pretnji iz vazduha, verujem da bi Srbija na mnogo bolji način može da ulaže dragocena sredstva, izgrađuje infrastrukturu i otvara radna mesta, što bi mladim građanima Srbije gradilo veru u bolju budućnost, kaže američki general potpukovnik Frederik Ben Hodžis.

On je tako za Glas Amerike prokomentarisao informaciju da je prvi deo protivvazdušnog raketnog sistema "Pancir S", koji je Srbija kupila od Rusije, stigao na aerodom u Batajnici.

General Hodžis, bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi, rekao je da države imaju pravo izbora dobavljača vojne opreme i oružja.

"Svaka država ima pravo da nabavlja oružje po sopstvenoj volji. Voleo bih da vidim i da se druge zapadne države uključe u konkurenciju u obezbeđivanju onoga što Srbiji treba. Srbija ima i drugih prijatelja i mogla bi da postigne mnogo više od potpune zavisnosti od Rusije", smatra Hodžis.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Beta/Damir Banda

Hodžisu, kako prenosi Glas Amerike, nije jasna svrha koju će taj odbrambeni sistem imati u Srbiji.

"Pitam se čemu li ovi sistemi služe? Od koga Srbija smatra da treba da se brani? Zapad je neumoran u pronalaženju načina da priđe Srbiji. I ne predstavlja nikakvu pretnju Srbiji", rekao je Hodžis.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin saopštio je da je danas na aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, kod Beograda, stigao prvi deo ruskog sistema protivvazdušne odbrana (PVO) "Pancir S1".

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, on je rekao da nabavkom defanzivnog naoružanja, jedinog takvog u regionu, Srbija nastavlja s jačanjem svoje odbrambene moći i uvećanjem potencijala odvraćanja".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track