Najnovije vesti

VUČIĆ O DIJALOGU S PRIŠTINOM: Uputiće nam ultimatum, garancije za EU i tražiti da priznamo Kosovo
Foto: Printscreen/Prva TV

situacija na Kosovu i Metohiji

VUČIĆ O DIJALOGU S PRIŠTINOM: Uputiće nam ultimatum, garancije za EU i tražiti da priznamo Kosovo

Politika

Srbija će do kraja ove godine u vezi Kosova i Metohije dobiti ponudu "koju neće moći da prihvati, a neće smeti da odbije, rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

"Ultimatum" će biti, kako je objasnio, nešto poput - "Ahtisarijev plan plus, plus" u zamenu za garancije za EU.

Vučić je u jutarnjem programu na pitanje da li se može očekivati, kao što je rekao Duško Kovačević da će Srbija dobiti ultimatum, i šta će uraditi odgovorio je:

"Videćete. Ali, sasvim je sigurno da nikada nisam prihvatao ultimatume, kao što je sigurno da ću nastojati da pronađem najbolje rešenje za srpski narod, ali se i truditi da ne ugrozimo mir i stabilnost, i ne uvodimo Srbiju u rat. Uveren sam da ćemo do kraja godine dobiti nešto što nećemo moći da prihvatimo, ali nećemo smeti ni da odbijemo. Gotovo sam uveren u to", kazao je on.

Podsetio je da kada smo imali šansu da rešimo kosovsko pitanje to nismo učinili.

Šta god da bude, mogu samo da naslućujem šta će biti inicijativa specijalnog izaslanika EU, dodao je on ukazujući da zna ko će biti na toj funkciji, ali da ne može još da iznese u javnost, te da će svakako biti čovek blizak Berlinu.

Vučić predviđa da će se raditi o nekom Ahtisari plus plus planu, da će pokušati da kažu Srbija dobija garancije za ulazak u EU, ali mora da prizna Kosovo, te će dobiti i poseban status za Srbe.

Istakao je da će da pita narod o tome, kao što je i ranije izlazio pred narod i kao jedini posle Dobrice Ćosića imao hrabrosti da iznese istinu o stanju na KiM.

Međutim, dodaje, da niko neće da sluša i priča o tome, a kada se kaže ajde na mobilizaciju, onda niko neće da se odazove.

"Kada vodite zemlju suočavate se sa apsolutno nemogućom situacjom. Trudim se da unapređujem ekomiju, da čuvamo mir i stabinost, živote ljudi, da kupujemo vreme. Ja sam pokušao i izašao sa planom koji su svi razumeli a pravili da nisu. Nisam želeo da idem u detalje, jer sam imao skrivene stvari i nisam želeo protivnike sa tim da upoznam", podsetio je on.

Kazao je da niko nije hteo to rešenje i da će sada dobiti mnogo gore, na koje on neće da pristane.

"Govorili su da sam nekome obećao nezavisno Kosovo. Videćete da to nije tako. Vučić nikog nije lagao, kao što ste vi lažovi", rekao je on.

Ocenio je da to neće biti dobro rešenje za srpski narod i Srbiju. Podsetio je da je kao jedini odbio plan koji je trebalo 2013. da omogući Kosovu da uđe u UN.

"Ja sam bio taj koji je to sprečio, a sve su veliki junaci koji su pod pritiskom popustili. Govorim o 2013. Deo Briselskog sporazuma je bio da pustimo Kosovo u UN. To sam odbio, kao i deo o regionalnoj policiji u skladu sa Titovim okrugom pa bi danas na severu imali većinski albanske policajce", objasnio je Vučić.

foto: Printscreen/Prva TV

Ukazao je da je suočen sa velikim pritiskom oko Gazivoda, ali i Elektroenergetskog sistema sa Nemcima koji vrše pritisak.

Vučić je rekao da su Srbi disciplinovani kada se nalaze u problemu, ali čim se podigne životni standard i živi bolje odmah bi da pokazujemo malo mišiće, što može vrlo lako dovesti do katastrofe.

"Potrebna nam je odgovorna politka, da budemo svesni opasnosti. Svestan sam opasnosti svaki dan, budim se sa činjenicom i strahom šta je seledeće šta će da predlože Amerikanci, Nemci i drugi", istakao je on.

Vučić je rekao da ima strah pred odlazak u Berlin, i Vašington, ne za svoju funkciju, već zbog zemlje i naroda.

Ukazao je da će, nakon što Kosovo bude ukinulo takse, biti povećan pritisak na Beograd.

Psihološki će reći nećemo dalje da destabilizujemo vladu u Prištini, sada idemo pritisak na Beograd, kazao je Vučić, rekavši da to nema veze ni sa činjenicom da ukidanjem takse ukidaju nešto što je suprotno međunarodnom pravu.

Rekao je da je danas sav pritisak oko Kosova na njemu, iako nije ni kriv ni dužan, jer je za nečije ranije vreme proglašena nezavisnost.

Podsetio je da niko nije hteo kompromis, jer kompromis Albanci smatraju priznanjem, a Srbi da Albanci ne postoje.

"Kada čujem biće oni deo naše zemlje i sistema - prekinite sebe da lažete. To je neozbiljno i neodgovorno, prekinite sebe da lažete. Njih danas ima realno 1,3 miliona, a nas 100.000 na KiM", naglasio je predsednik.

Vučić je ukazao da je najmanji stepen povratak stanovništva na Kosovo, između 1 i 2 odsto.

Govoreći o odnosu Srba prema Kosovu rekao je da sluša junačke epske pesme od ljudi koji ni ne znaju koje su opštine u sastavu opštine Drenice.

Naveo je i da su uhvaćeni Srbi da varaju svoju državu oko povraćaja PDV, jer su neki, kojima se učinila Srbica srpskim mestom, registrovali navodno firme tamo.

foto: Printscreen Prva

Odmah smo znali da su fantomske firme izmišljene, zaključio je on.

Vučić je izjavio da ne prihvata ultimatume, ali da mora da vodi odgovornu politiku kako Srbiju opet ne bi uveo u ratove i ugrozio našu decu i budućnost zemlje.

"Ipak, to ne znači da ću bilo šta da prihvatim što smatram da je štetno. Uvek mogu da kažem: 'evo, narode, pošto vidim da to znate bolje i da ste sigurni da ćemo sa lakoćom da preživimo sve to, evo, izvolite, više nisam predsednik, može da bude bilo ko drugi'", rekao je Vučić.

Podseća u tom kontekstu da će predsednički izbori biti 2022. godine, ali da mogu da budu održani i godinu dana ranije, odnosno 2021.

"Svejedno je da li će biti 2021. ili 2022. Samo u tom slučaju svakako u tome ne bih učestovao", poručio je Vučić.

Potrebna nam je, kaže, odgovorna politika i da budemo svesni opasnosti.

(Kurir.rs, Tanjug/ FOTO: TV Prva Printscreen)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...