ZBOG OVOGA TREBA DA LETI IZ VLADE! VUKOSAVLJEVIĆ ISPALIO DIREKTORKU UNESKA: Umesto da je dočeka, zbrisao na odmor!
Foto: Damir Dervišagić, Profimedia

Bahatost

ZBOG OVOGA TREBA DA LETI IZ VLADE! VUKOSAVLJEVIĆ ISPALIO DIREKTORKU UNESKA: Umesto da je dočeka, zbrisao na odmor!

Politika -

Nedopustivo: Dok se Srbija bori da tzv. republika Kosovo ne uđe u tu međunarodnu organizaciju, ministar kulture bez blama uzeo slobodne dane u vreme prve zvanične posete Odre Azule

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević najverovatnije neće sedeti u istoj fotelji posle aprilskih izbora, a razloga za to je nebrojeno. Ministar, čiji su mandat obeležili brojni skandali, sam je sebi obezbedio šut-kartu iz Vlade, a kap koja je prelila čašu je iz septembra prošle godine, kada je praktično iskulirao prvu zvaničnu posetu generalne direktorke Uneska Odre Azule i otišao na godišnji odmor, otkriva Kurir!

Kako podseća naš izvor iz diplomatskih krugova, direktorka Uneska boravila je u dvodnevnoj poseti Beogradu i imala niz uspešnih sastanaka sa državnim vrhom - predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, šefom diplomatije Ivicom Dačićem, ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem... Senku na taj događaj bacio je gaf Vukosavljevića, koji se nije udostojio ni da je dočeka, već je baš tada morao da se odmara.

Težak gaf

Da stvar bude još gora, upravo je Ministarstvo kulture, pored Ministarstva spoljnih poslova, bilo organizator posete. Umesto Vukosavljevića, direktorku Uneska primila je pomoćnica ministra za međunarodnu saradnju Asja Drača Muntean. - Ministar je otišao na odmor tokom posete Azule koja je od vitalnog interesa za Srbiju i očuvanje kulturnog nasleđa našeg naroda na KiM. Svi su bili zatečeni, ali ministar nije hteo ni da čuje za odlaganje. Pravo je čudo kako nije još tad izbačen iz Vlade. Doveo je u pitanje najvažnije interese Srbije, a to je ta prilika da se radi na sprečavanju tzv. republike Kosovo da postane član Uneska - navodi naš izvor. Vukosavljević je, podsetimo, u oktobru i novembru pokušao da sanira štetu svog postupka, pa se u sedištu organizacije Unesko u Parizu sastao s Azule.

foto: Medija Centar

Zreo za otkaz

Politikolog Jelena Vukoičić podvlači da je ministar postupio krajnje neodgovorno jer je Unesko među najmoćnijim svetskim organizacijama, te da nam je važno da „Kosovo ne uđe u Unesko isto koliko je važno da ne uđe u Interpol“. - Logično je da bi se takvo ponašanje svuda u svetu sankcionisalo zahtevanjem ostavke, jer čovek koji tako postupa apsolutno ne zaslužuje da se nađe na takvoj poziciji. Za takvo ponašanje nema opravdanja - podvlači Vukoičićeva i dodaje da je najvažnija stvar kojom bi ministar trebalo da se bavi „borba da Kosovo ne uđe u Unesko i da jednog dana Gračanica ne bude proglašena za albansku kulturnu baštinu“. - To je važnije od svega, od obnove nekog muzeja u Beogradu. Ovo je pitanje istorije nacije, neko ko ne razume interese države nema šta da traži na čelu institucije koja se time bavi - istakla je Vukoičićeva.

VUKOSAVLJEVIĆEVI SKANDALI

  • Na sajmu knjiga u Iranu štand Srbije bio bez knjiga, dok je ministar predvodio delegaciju
  • Kulturni centar Srbije otvoren u Pekingu, pa zatvoren nakon samo pola godine rada
  • U manastiru Žiča mahao slikom Sopoćana i govorio da je tako „Žiča izgledala pre 150 godina“
  • Tvrdio da su Srbi poreklom iz Severne Afrike, Indije, Kine
  • Pokušao da zaposli svog čoveka na mesto upravnika Narodne biblioteke Srbije

Vladan Vukosavljević priznao

ODMOR SAM NAJAVIO, BIO SAM U BEOGRADU

foto: Dado Đilas

Ministar kulture Vladan Vukosavljević potvrdio je da je u vreme posete generalne direktorke Uneska bio na odmoru. - Bio sam na odmoru koji sam najavio tri meseca pre njegovog korišćenja. Dolazak Azule u Beograd bio je više puta prolongiran. Poznato je da godišnji odmor koristim jednom godišnje, i to u trajanju od samo pet radnih dana. U periodu o kome je reč, odnosno za vreme korišćenja godišnjeg odmora za 2019. godinu, boravio sam u Beogradu kako bih obavio ranije zakazane medicinske preglede - naveo je ministar i podsetio da se naknadno sa Azule „sastao dva puta u sedištu Uneska, u oktobru i u novembru 2019. godine“.

Kurir.rs/ Kristina Vasković Foto: Damir Dervišagić, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track