SKANDALOZNO! POLITIČARI U KRIMINALNIM AFERAMA: Funkcioneri opozicije hapšeni zbog droge!
Drugari... Aleksandar Radojičić Skojevac i Vuk Jeremić, Foto: Dragana Udovičić, Printscreen

Ekipa

SKANDALOZNO! POLITIČARI U KRIMINALNIM AFERAMA: Funkcioneri opozicije hapšeni zbog droge!

Politika -

Ekipa: Osim Aleksandra Radojičića, potpredsednika Jeremićeve stranke
u Lajkovcu, iza rešetaka zbog narkotika našao se u januaru i I. F., sin Zelenovićevog direktora, jednog od njegovih najbližih saradnika

U narko-aferama koje su prethodnih meseci potresale Kolubarski i Mačvanski okrug glavni akteri bili su politički funkcioneri, i to iz opozicionih partija. Hapšeni su i kao dileri, ali i kao korisnici droge!

Sagovornici Kurira kažu da kompromitacija na ovakav kriminalni način treba zauvek da diskvalifikuje političare koji se nađu u aferama.

Vukov saradnik

Vrhunac je bilo hapšenje Aleksandra Radojičića Skojevca, potpredsednika Opštinskog odbora Narodne stranke Vuka Jeremića u Lajkovcu, o čijoj bliskosti svedoči više zajedničkih fotografija.

- Radojičić je u Jeremiću video političkog idola, a mnogi njegovi saradnici veruju da je i sam Jeremić bio upoznat sa njegovim narko-poslovima. Čak ga je bio glas da radi i kao zelenaš. Pao je nakon što je prodao kokain jednom lokalnom narkomanu, koji je sve priznao policiji, posle čega je usledila krivična prijava - kaže naš izvor.

Afera za aferom

Ovo nije jedina narko-afera u kojoj su se našli opozicioni političari - u julu prošle godine iza rešetaka je završio Đorđe Petković, aktivista Lokalnog fronta Valjeva. - Njemu je policija pronašla sedam psihoaktivnih tableta koje se koriste za odvikavanje heroinskih zavisnika. Petković je, inače, poznat i kao desna ruka i najbliži saradnik odbornika i aktiviste Lokalnog fronta Ljubomira Radovića- kaže izvor.

Poslednji skandal bio je u Šapcu, kada je 15. januara zbog neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga uhapšen I. F. (30), sin Miodraga Filipovića, rukovodioca Sektora za gradnju u JP „Infrastruktura Šabac“, koji je, inače, jedan od najbližih saradnika Nebojše Zelenovića, gradonačelnika Šapca. - Prilikom hapšenja nađeno mu je 120 grama marihuane, a zahvaljujući dobrim vezama, umesto optužnice za prodaju i dilovanje, biće optužen za delo držanja opojne droge za sopstvenu upotrebu, za šta su predviđeni novčana kazna i zatvor do tri godine - kaže naš izvor.

foto: Marina Lopičić

Novac za stranku

Bivši obaveštajac SDB Božidar Spasić navodi da nije nemoguće da se novac zarađen od droge koristi i za stranke: - Političar koji ima bilo kakve kontakte sa narko-dilerima morao bi da bude politički diskvalifikovan. Nije neobično što se dilovanje droge prebacilo na lokal, dok se takozvane glavešine opozicije baškare po Beogradu i lakše peru ruke od tih osoba kad budu otkrivene. I strane obaveštajne službe sigurno znaju da se deo novca od droge koristi i za stranačku infrastrukturu.

Razgovori u šiframa

OVAKO SU DOSTAVLJALI DROGU I PRODAVALI JE KOD ŠKOLE

Dileri iz Valjeva prodavali su drogu i po klubovima, ali i pored škole. Da bi izbegli termin „droga“, govorili su u šiframa, a narkotike su pakovali u „kinder jaja“, otkriva naš izvor. - Šifrovani naziv za drogu im je bio „dečak“, pa su među sobom govorili „dovedi dva dečaka u školsko dvorište na basket“, to je značilo da se naručuje dva paketića narkotika. A kad stigne droga koju treba naručilac da pokupi, govorili su: „Čekaju te dva dečaka.“ Najcrnje od svega je što su na narkotike navlačili i učenike - kaže naš sagovornik.

Zlatko Nikolić

MINORNE STRANKE, JAVNOST ĆE IM DATI SUD

foto: Milovan Milenković

Kriminolog Zlatko Nikolić kaže za Kurir da će za ovakve kriminalne poteze političke aktiviste pre svega kazniti sud, ali zatim i javnost. - Ovo je prljav način delovanja i sud će odigrati svoju ulogu, ali tu je i sud javnosti, javnost će na izborima da pokaže šta misli. Ovakve afere pokazuju koliko su to minorne stranke, koje zbog nedostatka ideja i članova skreću na ovaj put. Jeremića ne smatram političarem, a još manje ozbiljnim političarem, pa me i ne čudi što su mu saradnici oni koji ne biraju sredstva - kaže Nikolić.

Kurir.rs/ Silvija Slamnig Foto: Dragana Udovičić, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track