VREDAN POKLON SRBIJI: Putin preko Lavrova šalje stranu Miroslavljevog jevanđelja
Prijateljski... Vučić i Putin, Foto: EPA/Alexei Druzhinin/Sputnik

POSETA: RUSKI ŠEF DIPLOMATIJE 24. MARTA U SRBIJI

VREDAN POKLON SRBIJI: Putin preko Lavrova šalje stranu Miroslavljevog jevanđelja

Politika -

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov posetiće Beograd 24. marta, na dan obeležavanja 21. godišnjice početka bombardovanja, a očekuje se da tokom posete Lavrova dođe do primopredaje stranice Miroslavljevog jevanđelja koja se čuva u Sankt Peterburgu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se ranije sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom, s kojim je razmotrio program predstojećih poseta - dolazak ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i prisustvo predsednika Vučića u Moskvi, na manifestaciji povodom obeležavanja 75-godišnjice Dana pobede u Drugom svetskom ratu

Stiže u Srbiju... Lavrov
Stiže u Srbiju... Lavrovfoto: EPA / Sergei Ilnitsky

.

Podsetimo, primopredaja jedine nedostajuće stranice najstarijeg sačuvanog srpskog rukopisa na ćirilici predviđena je sporazumom koji su srpska i ruska delegacija potpisale prošle godine. O povratku 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja dogovorili su se srpski i ruski predsednik Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, tokom Putinove posete Beogradu 2019. godine.

Originalni 166. list Miroslavljevog jevanđelja od polovine 19. veka čuva se u Nacionalnoj biblioteci Rusije u Sankt Peterburgu. Reč je o neprocenjivoj dragocenosti, najstarijem i najvrednijem sačuvanom srpskom ćiriličnom spomeniku, stranici koju je Porfirije Uspenski isekao i poneo sa sobom tokom boravka na Hilandaru, na Svetoj gori, jer je bio fasciniran izgledom tog rukopisa.

Isporuka iz Rusije

STIGAO DRUGI „PANCIR S1“

Drugi deo artiljerijsko-raketnih sistema za protivvazdušnu odbranu „Pancir S1E“, koji Srbija nabavlja od Rusije, stigao juče na batajnički vojni aerodrom „Pukovnik - pilot Milenko Pavlović“. Deo sistema je dopremljen avionom „an-124 ruslan“, kojim je takođe u subotu transportovan i prvi deo isporuke.

Kurir.rs/ K. V. Foto: EPA/Alexei Druzhinin/Sputnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja